Rendkívüli

Elfogták a Klauzál téri gyilkosság feltételezett elkövetőjét

Egy éve tart a háború, milliók talán sohasem térnek haza

| Szerző: hirado.hu
Egy évvel Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta Ukrajna háború előtti, 40 milliós lakosságának nagyjából a fele elhagyta otthonát, amely a 21. század legnagyobb menekültválságát idézte elő. A nagy, megválaszolhatatlan kérdés: mikor – ha egyáltalán – térhetnek vissza újra hazájukba? Mivel a konfliktus továbbra is napról napra újabb ukránokat kényszerít menekülésre, az ebből eredő bizonytalanság átformálhatja a háborútól sújtott kontinenst.

 

Jura Szoboljev ötgyermekes, kitelepített családapa, aki Ukrajna déli Herszon régiójából származik. Esete jól tükrözi azt a nehézséget, amellyel a családok szembesülnek. Szoboljev, felesége és gyermekei a háború kitörése után nyolc hónapig éltek az oroszok által elfoglalt területen – ironikus módon – menekülni csak azuátn kényszerültek, hogy az ukrán erők visszafoglalták a területet, és ezért Oroszország megtorló tüzérségi csapásokat mért a Dnyipro folyó túlsó partjáról – írta a Newsweek.

Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott kép lángoló autókról a dél-ukrajnai Herszonban 2022. december 24-én, az orosz erők tüzérségi csapásai után. A támadásokban hét ember meghalt, legalább ötvennyolcan megsebesültek. MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

„Amikor telefonon hívjuk a szomszédainkat a faluba, a háttérben hallani a teheneket és a csirkéket” – meséli Szoboljev a Newsweeknek. „A szomszédok azt mondják: ’Ó, itt minden rendben van.’ Aztán öt perccel később azt mondják: ’Adj egy percet, hogy lemehessek a pincébe. Megint lőnek ránk’.”

Szoboljev és családja, akik nem tudják, hova fognak menni legközelebb, jelenleg Odesszában élnek ideiglenes szálláson. Ők is az a több millió kitelepített ukrán közé tartoznak, akik a háború kezdete óta hasonló dilemmával szembesülnek.

Közülük nyolcmillióan jelenleg Európa más országaiban tartózkodnak. Valamivel kevesebb, mint hatmillióan még mindig Ukrajnában vannak

– lakásokat bérelnek az ország viszonylag nyugodt nyugati részén, rokonoknál laknak, akik fel tudnak ajánlani egy szabad kanapét, vagy a nemzetközi és hazai segélyszervezetek által felállított kollégiumokban találnak ágyat. Közel hárommillió másik ukrán – részben önként, részben nem kényszerből – az Orosz Föderáció nemzetközileg elismert határain belülre vándorolt.

A háború első napjaiban evakuáltaknak azonban kevesebb mint egynegyede tudott hazatérni – annak ellenére, hogy a kitelepítettek közül sokan kifejezték erre irányuló vágyukat. Eddig több mint ötmillió menekült tért vissza olyan városokba, mint Kijev, Lviv és Odessza, valamint olyan korábbi frontvidékekre, mint Mikolajiv és Harkiv.

Szakértők szerint nagy az esélye annak, hogy a továbbra is kitelepítettek valaha is visszatérnek abba az életbe, amelyet az orosz invázió kezdete előtt ismertek.

„Ha az orosz–ukrán háború olyan mint más, általunk vizsgált konfliktusok – és nincs okunk azt gondolni, hogy nem így van –, akkor a kitelepített ukránok túlnyomó többsége nem fog hazatérni” – mondja Shelly Culbertson, a RAND Corporation vezető politikai kutatója, aki a konfliktus utáni stabilizációra szakosodott.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: EPA/Roman Pilipey)

Ajánljuk még