Aktuális

Telitalálat az ötös lottón! Rekordnyeremény ütötte egy szerencsés nyertes markát

A WHO-t aggasztja a globális madárinfluenza-helyzet a kambodzsai megbetegedések miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak találja a madárinfluenzás megbetegedések számának emelkedését, és kész együttműködni a kambodzsai hatóságokkal, miután a napokban két vírusfertőzést is kimutattak egy családnál a délkelet-ázsiai országban.

Kambodzsa egészségügyi hatóságai csütörtökön jelentették, hogy madárinfluenzában (a H5N1 vírusváltozat okozta fertőzésben) meghalt egy 11 éves kislány, majd – az áldozat 12 közeli ismerőse és családtagja körében megkezdett vizsgálat során – az édesapja szervezetében is kimutatták a vírust.

Kilenc év után ez volt az első ilyen haláleset az ázsiai országban, ahol az ENSZ-szervezet adatai szerint 2003 és 2014 között 56 madárinfluenza-megbetegedés fordult elő emberek körében, ezek közül 37 volt halálos kimenetelű.

Sylvie Briand, a WHO járványügyi készültségért és megelőzésért felelős igazgatója egy pénteki online sajtótájékoztatón a madarakat és emlősöket, valamint az embereket érintő esetek számának emelkedése miatt „aggasztónak” nevezte a járványhelyzetet, és kijelentette: a legutóbbi fejlemények tükrében a WHO felülvizsgálja a H5N1 vírus globális, emberekre vonatkozó kockázatértékelését.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy Kambodzsában emberről emberre történt-e átvitel, vagy a két megbetegedést „azonos környezeti feltételek” – feltehetően a fertőzött madarakkal vagy más állatokkal való közvetlenebb kapcsolat – okozták-e – fűzte hozzá az igazgató.

A halálos kimenetelű emberi madárinfluenza-fertőzés egészen 1997-ig ismeretlen volt, a H5N1 vírus először ekkor ütötte fel a fejét Hongkongban, több ember életét követelve. A szárnyasokra azonban rendkívül veszélyes, madárinfluenzában már több száz millió csirke és kacsa pusztult el, amióta a betegség 2003-ban pusztító útjára indult és Ázsia-szerte megtizedelte a baromfiállományt. Az emberek körében a betegség Vietnamban és Thaiföldön szedte a legtöbb halálos áldozatot, de Indonéziában és Kambodzsában is már több ember halálát bizonyítottan ez a kór okozta.

Ajánljuk még