Interjú

Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Szijjártó az ENSZ-közgyűlésen: Az amerikai–orosz megbeszélés platformja lehetne a világszervezet

| Szerző: hirado.hu
Az ENSZ-t nem azért hozták létre, hogy mindenben közel azonos álláspontot képviselő országok szövetségeként működjön, hanem hogy legyen egy platform arra, hogy még azok is tudjanak egymással beszélni, akik ellenséges viszonyban vannak. Az ENSZ-nek komoly szerepet kéne játszania abban, hogy végre béke legyen. Ehhez amerikai–orosz megbeszélésekre volna szükség, amihez az ENSZ kínálja a legjobb alkalmat és platformot – hangoztatta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter New Yorkban, megérkezése után.

Néhány óra múlva megkezdődik az ENSZ közgyűlése, melyet azért hívtak egybe, mert egy éve annak, hogy elkezdődött a háború Ukrajnában – ismertette New Yorkba érkezése okát a külgazdasági és külügyminiszter. „Ez a háború sokkal brutálisabb és sokkal hosszabb annál, mint bárki azt gondolta volna, amikor az elkezdődött” – jelentette ki Szijjártó, aki felszólal az eseményen.

Úgy fogalmazott: ez ugyan egy európai, regionális háború, mégis komoly, globális hatásai vannak. Hozzátette: felszólalását követően találkozik több olyan külügyminiszterrel, akiknek országát ez a háború szintén súlyosan érinti, így

japán, észak-macedón, albán, georgiai (grúz) kollégáival is.

Pénteken sor kerül az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére is – fűzte hozzá. „Abban reménykedünk, hogy 2023 a béke és az újjáépítés éve lesz.

Ennek érdekében megtesszük, amit a magunk erejéből megtehetünk”

– zárta szavait a külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ajánljuk még