Interjú

Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Hány nukleáris robbanófeje van Moszkvának?

| Szerző: hirado.hu
Oroszország nukleáris arzenáljának nagy részét még a Szovjetunió idején állították hadrendbe, ám ezek még mindig lehetnek ép támadóeszközök. Vajon mekkora lehet Oroszország valós atomfegyver-arzenálja?

A valaha megépített legnagyobb, 50 megatonnás termonukleáris fegyvert, amely

a világtörténelem legnagyobb atomrobbanását okozta,

a Jeges-tengerben fekvő Novaja Zemlja északi szigete fölött oldotta ki egy szovjet gép 1961. októberében. A Nyugaton csak Cár-bombának nevezett hidrogénbomba akkor a Szovjetunió nukleáris erejét volt hivatott demonstrálni.

Szigorúan titkos adatok

Azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi, az orosz–ukrán háború kitörésének első évfordulójára időzített beszédében bejelentette, hogy felfüggeszti országa részvételét az Egyesült Államok és Oroszország nukleáris fegyvereinek számát korlátozó Új START-szerződésben, a Newsweek utánajárt, milyen nukleáris fegyverarzenállal rendelkezik ma Oroszország.

Kapcsolódó tartalom

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) agytröszt 2022-es adatai szerint

Moszkva 5977 nukleáris robbanófejjel rendelkezik – ugyanebből az Egyesült Államoknak 5428 van.

A két ország együttesen a világ összes nukleáris robbanófejének mintegy 90 százalékát birtokolja.

A szovjet időkből származó orosz arzenál 1500 „nyugalmazott” robbanófeje még mindig lehet ép. A fennmaradó 2889 robbanófej közül 1588-ra telepítettek nukleáris töltetet. Az 1980-as évek közepén a Szovjetunió több mint 40 ezer nukleáris robbanófejjel rendelkezett, az USA az 1960-as években valamivel több mint 30 ezer robbanófejjel. A FAS megjegyezte, hogy az idézett számok becslések, mivel „az egyes országok birtokában lévő nukleáris fegyverek pontos száma szigorúan őrzött államtitok”.

Kapcsolódó tartalom

Vagy mindent, vagy semmit

Sean Spoonts, a Special Operations Forces Report (SOFREP) című hadászati szaklap főszerkesztője a Newsweeknek azt mondta, hogy „az orosz hadsereg általános lehangoló állapotát tekintve nem várhatjuk el, hogy nukleáris arzenáljuk jobb állapotban legyen”.

Bár Oroszország jelenlegi készleteinek nagy része régi lehet, egy magas rangú katonai tisztviselő, aki az amerikai nukleáris arzenált felügyelte, 2021-ben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország modernizálja nukleáris fegyvereit.

„Könnyebb leírni, hogy mit nem modernizálnak – nagyjából semmit –, mint azt, hogy mit modernizálnak, ami nagyjából minden”

– mondta egy kongresszusi meghallgatáson Charles Richard admirális, aki azóta nyugdíjba vonult.

Kapcsolódó tartalom

Mark N. Katz, a George Mason Egyetem Schar School of Policy and Government professzora a Newsweeknek elmondta, hogy Putyin kimérten fogalmazott, amikor bejelentette, hogy Oroszország felfüggeszti az új START-szerződést. Szerinte az orosz elnök „nem igazán akar nukleáris fegyverkezési versenyt”.

(Kiemelt kép: Videofelvételről készült kép egy Sarmat típusú orosz interkontinentális ballisztikus rakétáról. Fotó: MTI/EPA/Orosz elnök hivatalos honlapja)

Ajánljuk még