Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Felmérés: Több mint nyolcvanezer ember menekült Hollandiába Ukrajnából

A háború kitörése után egy évvel mintegy 82 ezer ukrajnai menekült él Hollandiában, harmaduk vissza akar térni hazájába, mihelyst az ország ismét biztonságos lesz – írta csütörtökön az NLTimes hírportál a holland statisztikai hivatal friss felmérésére hivatkozva.

A Hollandiában lévő ukrajnai menekültek másik harmada inkább az országban maradna. A biztonsági helyzettel kapcsolatos aggodalmak mellett a hollandiai munkalehetőségek is jelentős szerepet játszanak megfontolásaikban. A további egyharmad még mérlegeli, hogy visszatér-e Ukrajnába.

A felmérés szerint, 16 700 menekült már visszatért hazájába, a többiek nagyrészt hollandiai nagyvárosokban, Amszterdamban, Rotterdamban, Hágában és Utrechtben telepedtek le.

A lakosok számához viszonyítva az Utrecht tartománybéli Renswoude településen él a legtöbb ukrán menekült, ezer lakosra 33 fő jut.

Karien van Gennip szociális ügyekért felelős miniszter szerdán bejelentette, hogy a kormány 15 millió eurót bocsát rendelkezésre az önkormányzatoknak, annak érdekében, hogy azok az ukrajnai menekültek, akiknek nyelvi problémájuk van, holland nyelvtanfolyamokra járhassanak.

Van Gennip elismerte, hogy sokuknak gondot okoz a hollandiai beilleszkedés, mert nem ismerik a nyelvet.

Gyakran beszélnek egy kicsit angolul, de nem tudnak hollandul, márpedig erre sok munkahelyen alapvető szükség van” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még