Interjú

Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Eddig csak a jéghegy csúcsát láttuk – december óta gyűrűzik a brüsszeli korrupciós botrány

Az eddiginél is súlyosabb lehet az a korrupciós botrány, ami december óta gyűrűzik Brüsszelben. Korábban másfél millió eurós vesztegetési pénzről szóltak a hírek; egy brüsszeli lap szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa, ennél ugyanis jóval nagyobb összegeket fogadhattak el a baloldali európai parlamenti képviselők. Sőt a nyomozati anyagokból az is kiderült, hogy a letartóztatott politikusok hálózatként működtek, és már 2021 óta szolgáltak idegen érdekeket – számolt be róla az M1 Híradója.

 

Lehet, hogy ez csak a készpénzzel teli jéghegy csúcsa – ezt írta szerda reggeli cikkében a brüsszeli Politico. Az uniós ügyekben mindig jól értesült lap arról számolt be, hogy sikerült megszereznie az Eva Kaili ellen kiadott letartóztatási parancsot. Azt írják: eredetileg „csak” másfél millió euróról (nagyjából 600 millió forint) szóltak a hírek, amikor december 9-én letartóztatták az Európai Parlament görög szocialista alelnökét. Úgy tűnik, sokkal több pénzről lehet szó, ugyanis több kiszivárgott vallomás és dokumentum is erre utal.

Kapcsolódó tartalom

A most nyilvánosságra hozott elfogatóparancs egy brüsszeli székhelyű hálózatról ír, amely a katari munkaügyi miniszter nevében dolgozik 2021 óta.

A dokumentum szerint Katar a szintén letartóztatott és vádalku keretében törvényhozók megvesztegetését beismerő volt EP-képviselőn, Pier Antonio Panzerin keresztül irányította a műveleteket.

A Politico azt is megjegyzi, hogy Kaili élettársa, a korrupciós botrányban szintén érintett, az Európai Parlamentben tanácsadóként dolgozó Francesco Giorgi közvetített Panzeri és Kaili között.

A belga rendőrség által 2022. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van. (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

A brüsszeli lap értesüléseit eddig egyik fél sem erősítette meg, igaz nem is cáfolták.

A brüsszeli korrupciós botrány december közepén robbant ki, amikor letartóztatták az ügy főszereplőjét, Eva Kailit, aki a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el Katartól, illetve Marokkótól, cserébe pedig kedvező döntésekért lobbizott nekik Brüsszelben.

Sajtóhírek szerint a brüsszeli korrupciós maffiát rajta kívül Marc Tarabella, Andrea Cozzolino, Maria Arena és Alessandra Moretti EP-kévpiselők alkották. A csoport feje az azóta az ügyészséggel vádalkut kötött Pier Antonio Panzeri olasz EP-képviselő volt.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még