Interjú

Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

NATO: Veszélyesebb hely lett a világ az orosz elnök évértékelő beszéde óta

Nagy port kavart az orosz elnök tegnapi évértékelő beszéde. Még az ukrán hírszerzés is megszólalt; a NATO és az ENSZ pedig aggodalmának adott hangot, miután Vlagyimir Putyin felmondta a nukleáris fegyvereket korlátozó orosz–amerikai szerződést. Joe Biden tegnapi beszéde is nemzetközi hullámokat keltett: Peking szerint cinikusak az amerikai elnök békepárti kijelentései, mialatt Washington szállítja a legtöbb fegyvert Ukrajnába.

 

Szerte Oroszországban kivetítőkön követték az emberek Vlagyimir Putyin elnök évértékelő beszédét. Az államfő azt mondta: nem Oroszország, hanem a Nyugat szította a konfliktust Ukrajnában, az orosz hadsereg a küszöbön álló katasztrófától mentette meg Donbasz népét. Bejelentette: Oroszország felfüggeszti a hadászati támadófegyverek, különösen a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló Új START-megállapodást.

Kapcsolódó tartalom

A Fekete-tenger partvidékén található Szevasztopolban sokan azt mondják: a jelen helyzetben szükséges az elnök határozott kiállása. „Szerintem ez a beszéd tovább erősíti országunk helyzetét a kihívásokkal szemben. Haladnunk kell előre. Jó munkát végez, teljes mértékben támogatom. Nehéz a helyzet, mindnyájunknak, de kitartunk” – mondta egy férfi.

Egészen más érzéseket váltott ki az elnök beszéde az ukrán fővárosban

„Üres beszéd. Nonszensz, már unjuk! Viszont meg kell hallgatni ahhoz, hogy megértsük, mennyire értelmetlen is ez az egész” – mondta egy nő.

„Nem bírom hallgatni, amit mond, semmit nem jelent! Tennünk kell a dolgunkat, fel kell szabadítani az országot, és visszaállítani az 1991-es határokat” – fogalmazott egy kijevi férfi.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy reagált: cinikus az orosz elnök kijelentése, miszerint Oroszország nem az ukrán néppel, csak vezetőikkel és nyugati szövetségeseikkel áll harcban – szerinte ezt az ukránok máshogy látják. Kijelentette, a beszéd célja belpolitikai volt: az elnök demagógiával akarja fenntartani hatalmát.

Veszélyesebbé vált a világ az orosz elnök bejelentését követően

– mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A START nukleáris fegyverkezési egyezmény felmondása több atomfegyvert és kevesebb kontrollt, s ezáltal globális kockázatot jelent.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ is aggodalmának adott hangot. A főtitkár szóvivője szerint az orosz döntésnek katasztrofális következményei lehetnek, ezért felszólította Moszkvát: térjen vissza a megállapodás rendelkezéseihez.

Joe Biden amerikai elnök varsói beszédében reagált az orosz elnök beszédére. Azt mondta: Putyin hazudott, amikor nyugati, oroszellenes összeesküvésről beszélt, egyedül ő felelős a háborúért. Úgy fogalmazott: az orosz elnök akár már ma véget vethetne a háborúnak, ellenben az ukrán államfővel, aki kénytelen fenntartani a védekezést, máskülönben a teljes pusztulás fenyegetné Ukrajnát. Bejelentette: Washington újabb szankciókkal sújtja Oroszországot.

Kapcsolódó tartalom

Az elnöki beszédet ezrek követték élőben: lengtek a lengyel, az amerikai és az ukrán zászlók a királyi palota kertjében. A lengyelek kétharmada támogatja Ukrajna katonai támogatását és történelmi csúcsot döntött a NATO-tagság támogatottsága.

„Történelmi beszéd volt. Kétségtelen, hogy a történelemkönyvekben is jegyezni fogják” – mondta egy tanár.

A kínai külügyminisztérium úgy reagált, hogy

cinikus az amerikai elnök állítása, miszerint a békét képviseli, hiszen az Egyesült Államok Ukrajna legnagyobb fegyverszállítója és busás hasznot húz a háborúból.

Bár a Kreml eddig nem reagált Biden elnök beszédére, az orosz külügyminisztérium kedden bekérette a moszkvai amerikai nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adott át az Egyesült Államoknak, az ukrajnai harcokban való, egyre szélesebb körű részvétele miatt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozása előtt egy nappal, 2023. feburár 13-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Ajánljuk még