Interjú

Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

„Lehet, hogy ez csak a készpénzzel teli jéghegy csúcsa” – még súlyosabb lehet a brüsszeli korrupciós botrány

| Szerző: hirado.hu
Az eddiginél is súlyosabb lehet az a korrupciós botrány, ami december óta gyűrűzik Brüsszelben. Korábban arról szóltak a hírek, hogy másfél millió euró vesztegetési pénzt fogadtak el az ügyben érintett európai parlamenti baloldali politikusok; egy brüsszeli lap szerint azonban ez a pénz csak a jéghegy csúcsa, ennél ugyanis jóval nagyobb összegeket fogadhattak el a korrupt képviselők. Sőt, a nyomozati anyagokból az is kiderült, hogy a letartóztatott politikusok hálózatként működtek, és már 2021 óta dolgoztak Katar és Marokkó érdekében.

 

„Lehet, hogy ez csak a készpénzzel teli jéghegy csúcsa” – írta szerda reggeli cikkében a brüsszeli Politico. Az uniós ügyekben mindig jól értesült lap ezúttal arról számolt be, hogy sikerült megszereznie az Eva Kaili ellen kiadott letartóztatási parancsot.

Azt írják: eredetileg „csak” másfél millió euróról (nagyjából 600 millió forint) szóltak a hírek, amikor december 9-én letartóztatták az Európai Parlament görög szocialista alelnökét. Ám úgy tűnik, sokkal több pénzről lehet szó, ugyanis több kiszivárgott vallomás és dokumentum is erre utal.

A most nyilvánosságra hozott elfogatóparancs egy brüsszeli székhelyű hálózatról ír, amely a katari munkaügyi miniszter nevében dolgozik 2021 óta. A dokumentum szerint Katar a szintén letartóztatott és vádalku keretében törvényhozók megvesztegetését beismerő volt EP-képviselőn, Pier Antonio Panzerin keresztül irányította a műveleteket.

2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A Politico azt is megjegyzi, hogy Kaili élettársa, a korrupciós botrányban szintén érintett, az Európai Parlamentben tanácsadóként dolgozó Francesco Giorgi közvetített Panzeri és Kaili között. A brüsszeli lap értesüléseit eddig egyik fél sem erősítette meg, igaz nem is cáfolta.

Kapcsolódó tartalom

A brüsszeli korrupciós botrány december közepén robbant ki, amikor letartóztatták az ügy főszereplőjét, Eva Kailit, aki a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el Katartól, illetve Marokkótól, cserébe pedig kedvező döntésekért lobbizott nekik Brüsszelben.

Sajtóhírek szerint a brüsszeli korrupciós maffiát rajta kívül Marc Tarabella, Andrea Cozzolino, Maria Arena és Alessandra Moretti EP-képviselők alkották. A csoport feje az azóta az ügyészséggel vádalkut kötött Pier Antonio Panzeri, egykori olasz EP-képviselő volt.

Kiemelt kép: Shutterstock

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még