Interjú

Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Kiadja a volt perui elnököt az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok beleegyezett a hazájában korrupcióval vádolt Alejandro Toledo volt perui elnök kiadatásába – jelentette be kedden a perui ügyészség.

Toledo 2017-ben az Egyesült Államokba menekült, miután a perui hatóságok megvádolták, hogy elnöksége idején – 2001 és 2006 között – több millió dollár kenőpénzt fogadott el az Odebrecht brazil építőipari vállalatcsoporttól.

Még abban az évben egy amerikai bíró 18 hónapra elrendelte a volt elnök előzetes letartóztatását, miközben a perui igazságszolgáltatás kezdeményezte a kiadatási eljárást az amerikai hatóságoknál. Alejandro Toledo mindvégig tagadta és politikai indíttatású támadásnak nevezte az ellene felhozott vesztegetési vádakat.

Toledo egyike annak az öt korábbi perui elnöknek, akiket a hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy az elmúlt évtizedekben korrupciós bűncselekményeket követtek el. Hárman közülük a vádak szerint törvénysértő kapcsolatban álltak az Odebrechttel, amely több bűnügyi eljárásban is elismerte, hogy hatalmas latin-amerikai építőipari birodalma mintegy 800 millió dollár kenőpénzt fizetett ki 12 országban.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még