Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Varsói csúcstalálkozó: Novák Katalin szerint a béke a legfontosabb cél

Szerdán tartották Varsóban a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, az úgynevezett bukaresti kilencek csúcstalálkozóját. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviselte. Az államfőt a lengyel miniszterelnök fogadta, akivel külön is egyeztetett. A csúcs fő témája az orosz–ukrán háború volt, az eseményen részt vett az amerikai elnök is. Joe Biden a bukaresti kilencekről azt mondta: az itt összegyűlt országok erősebbé tették a NATO-t, mely egyre szolidárisabb és egységesebb.
Varsó, 2023. február 22. A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, Bukaresti Kilencek csoport (B9) csúcstalálkozóján Varsóban 2023. február 22-én. MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

 

Novák Katalint elsőként Mateusz Morawiecki fogadta Varsóban. A magyar államfő a bukaresti kilencek nevű kezdeményezés csúcsértekezletére érkezett a lengyel fővárosba.

„A varsói csúcstalálkozó előtt egy régi baráttal, Mateusz Morawieckivel találkoztam. A lengyel–magyar barátság nemcsak egy történelmi szlogen, hanem jelen idejű valóság. Bízunk benne, hogy a háborúnak mihamarabb vége lesz, de abban biztosak vagyunk, hogy a lengyel–magyar barátság örökké tart” – fogalmazott közösségi oldalán az államfő.

A találkozón az orosz–ukrán háborúról, a gazdasági kihívásokról, az energiaválságról és az inflációról is beszélt a két politikus. Mateusz Morawiecki elmondta, örül, hogy magyar barátaik megértik a közeljövőben várható fenyegetések nagyságát.

Kapcsolódó tartalom

Novák Katalin ezután Konrad Krajewski lengyel bíborossal találkozott, majd az 1981-ben elhunyt Stefan Wyszynski lengyel bíboros sírjánál rótta le tiszteletét.

Délután az elnöki palotában elkezdődött a csúcstalálkozó. A bejáratnál a vendégeket a lengyel, a román és a szlovák köztársasági elnökök fogadták. A bukaresti kilencek együttműködését térségünk két legnagyobb állama, Románia és Lengyelország kezdeményezte még 2015-ben, ehhez csatlakozott aztán a régió hét további állama: Bulgária, Szlovákia, Csehország, Litvánia, Lettország, Észtország és Magyarország is. A Balti-tengertől a Fekete-tengerig húzódó sáv országait tömörítő kezdeményezést a Krím és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása hívta életre.

A NATO kelet-európai tagállamainak vezetői megvitatták az Ukrajnának nyújtandó újabb támogatásokat.

Kapcsolódó tartalom

„Különös jelentőségű a mai csúcstalálkozó. Szinte pontosan annak az eseménynek az évfordulóján találkozunk, amely örökre megváltoztatta Európa történelmét, és amely hatással van a világ biztonsági helyzetére” – mondta Andrzej Duda lengyel elnök.

Az amerikai elnök is méltatta a bukaresti kilencek kezdeményezését.

„Mint a NATO keleti szárnya, úgy önök a kollektív védelmünk frontvonalai. És mindenkinél jobban tudják, mi forog kockán ebben a konfliktusban, nemcsak Ukrajnában, hanem a demokráciák szabadságában Európa-szerte és szerte a világon” – mondta Joe Biden amerikai elnök.

Novák Katalin zárt ajtók mögötti felszólalásában Magyarország három prioritásáról beszélt Ukrajnával kapcsolatban: stabilitás és biztonság, béke, felújítás és a kisebbségek védelme.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tárgyal a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, bukaresti kilencek országcsoport csúcstalálkozója előtt a varsói Lazienki-palotában 2023. február 22-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még