Interjú

Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Kínai külügyi államtanácsos: A kínai-orosz kapcsolatok sziklaszilárdak

A kínai-orosz kapcsolatok sziklaszilárdak, és kiállják a változékony nemzetközi helyzet minden próbáját – jelentette ki Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója, amikor kedden Moszkvában fogadta őt Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára.

„Úgy vélem, hogy ma nagyon jók a lehetőségeink a szoros stratégiai együttműködés és kapcsolatok folytatására közös stratégiai érdekeink védelmében” – mondta.

Kifejezte Kína készségét arra, hogy Oroszországgal együtt szilárdan kiálljon a nemzeti érdekek védelme mellett, és előmozdítsa a kölcsönösen előnyös együttműködést annak a megállapodásnak a szellemében, amelyet Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberi telekonferencia-megbeszélésen fogadtak el.

Nyikolaj Patrusev különösen fontosnak nevezte az orosz-kínai koordináció elmélyítését a nemzetközi színtéren.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva feltétlen külpolitikai prioritásai közé tartozik a két ország stratégiai partnerségének elmélyítése, amelynek alapját a kölcsönösen tiszteleten alapuló párbeszéd és a problémamegoldási megközelítések közelsége képezi.

Az orosz tisztségviselő szerint a kollektív Nyugat Oroszország és Kína ellen és a fejlődő országok kárára cselekszik. Megerősítette, hogy Moszkva támogatja Pekinget Tajvan, Tibet, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület és Hongkong kérdésében. Szerinte a nyugati országok Kína lejáratására használják ezeket fel a területeket.

Kapcsolódó tartalom

Patrusev azt is hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok értéke önmagukból fakad, és nem függ a külső konjunktúrától. Hozzátette, hogy

mindkét ország az igazságos világrendet támogatja, és üdvözli, hogy egyre több állam választja a szuverén fejlődés útját.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a kínai külügyi vezetőt személyesen fogadja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Az orosz szaktárca előrejelezte Szergej Lavrov külügyminiszter és a kínai diplomata találkozóját. Vang Ji korábban közölte, hogy Peking fel fogja vázolni álláspontját az ukrajnai konfliktus rendezéséről.

A diplomata szerint a dokumentum Hszi elnök javaslatait fogja tartalmazni, amelyek között szerepel a területi integritás és a szuverenitás, valamint az ENSZ alapokmányában foglalt célok és elvek tiszteletben tartása, továbbá a biztonsági fenyegetések komolyan vételének szükségessége. Orosz sajtóforrások szerint az elkövetkező hónapok során a kínai elnök is Moszkvába látogathat.

Ajánljuk még