Aktuális

Sulyok Tamás: A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom

Brahms és Schumann művek a MÁV Szimfonikus Zenekar pénteki koncertéjén

A német romantika Brahms és Schumann művein keresztül elevenedik meg a MÁV Szimfonikus Zenekar pénteki koncertéjén, amelyet a Zeneakadémián rendeznek meg.

A koncerten Brahms Tragikus nyitányát, Schumann a-moll zongoraversenyét és Brahms II. szimfóniáját hallhatja majd a közönség – közölte a zenekar közleményben az MTI-vel.

Schumann a-moll zongoraversenyét felesége számára komponálta. A bemutató előadás Drezdában volt 1845. decemberében. Clara Schumann volt a szólista, a zenekart Ferdinand Hiller vezényelte, akinek a mű ajánlása is szól. Néhány héten belül előadták Lipcsében is, Mendelssohn vezényletével. A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén Benedetto Lupo előadásában hallhatják majd a művet.

Kapcsolódó tartalom

Benedetto Lupo olasz zongoraművész 1989-ben bronzérmes lett a rangos Van Cliburn Nemzetközi Zongoraversenyen, jelenleg a római Santa Cecilia Accademia zongoratanszékének vezetője. Sokat koncertezik szerte a világban, vendégszerepelt Európa és az Egyesült Államok több nagyvárosában is.

Lemezre vette többek közt Schumann összes zongoraművét, 2018-ban pedig Debussy halálának 100. évfordulója alkalmából eljátszotta Debussy valamennyi zongoraművét is.

Mesterkurzusaira a világ minden tájáról jelentkeznek a hallgatók. Budapesten kedd délután tart mesterkurzust a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében, amelyen passzív hallgatók is részt vehetnek.

Brahms II. szimfóniáját 1877 nyarán Ausztriában, a Wörthi-tó partján fekvő üdülőhelyen, Pörtschach-ban jegyezte le, majd ugyanebben az évben, december 30-án mutatták be a Bécsi Filharmonikusok, Richter János vezényletével. 1880-ban a Boroszlói Egyetem díszdoktorrá avatta Brahmsot, ennek a megtiszteltetésnek viszonzásaképpen komponálta az esten elhangzó Tragikus nyitányt.

A hangversenyt a közönség Rajna Martin vezényletével hallhatja majd, aki a Zeneakadémián szerzett karmesteri diplomát.

Az Operaházban 2017 óta rendszeresen vezényel, 2018-ban Junior Prima Díjjal tüntették ki, az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány ösztöndíját pedig 2021-ben nyerte el. Tavaly óta a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még