Aktuális

Sulyok Tamás: A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom

Orosz telefonbetyárok faggatták a háborúról Angela Merkelt

Orosz telefonbetyárok magukat Petro Porosenko volt ukrán elnöknek kiadva elérték Angela Merkel volt német kancellárt, aki az ukrajnai háborúról vallott, jórészt már ismert nézeteit osztotta meg velük – erősítette meg a volt kancellár berlini hivatala hétfőn.

A telefonbeszélgetés egyes részleteit a hívás indítói, a Lexus álnéven ismertté vált Alekszej Sztoljarov és a Vovanként emlegetett Vlagyimir Kuznyecov hétfőn Telegram-oldalukon is megosztották.

Kapcsolódó tartalom

Mint írták, Angela Merkel a 2015-ben Petro Porosenko ukrán és Francois Hollande francia volt elnökök közreműködésével megkötött minszki békeszerződéssel kapcsolatban nyilatkozott, hangoztatva, hogy annak köszönhetően Ukrajna „értékes időt nyert”, mielőtt Oroszország megindította a most zajló háborút.

Kapcsolódó tartalom

A volt kancellár hivatalának közleménye szerint a január 12-én lezajlott telefonhívás tolmácsolásában a német külügyminisztérium is részt vett. Merkel a hívás után a tárca felé jelezte benyomásait, amelyeket a telefonhívás keltett benne – közölte a tárca, de nem fejtette ki részletesebben, hogy a volt kancellár élt-e bármiféle konkrét gyanúperrel.

Az amerikai védelmi minisztert is elérték a telefonbetyárok

A telefonbetyárok a TASZSZ orosz állami hírügynökség hétfői híradása szerint Mark Esper korábbi amerikai védelmi minisztert is elérték telefonon.

Angela Merkel, aki 2005 és 2021 között töltötte be a német kancellári pozíciót, hivatali ideje alatt rendszeresen tárgyalt Porosenkóval, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előtt, 2014 és 2019 között vezette az országot.

Kiemelt kép: Angela Merkel (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még