Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Luxusszállodák, álomutazások, első osztályú repülőjegyek – a kenőpénzek után újabb csontvázak estek ki a brüsszeli szekrényekből

Sorra jelentik be az elfelejtett ajándékaikat az EP-képviselők a brüsszeli korrupciós botrány óta – erről ír több lap is. Az EUobserver szerint legalább 53 brüsszeli képviselő van, aki megsértette a magatartási kódexet azzal, hogy késve számolt be a kapott ajándékairól.

Első osztályra szóló repülőjegyek, luxusszállodai költségek és értékes ajándékok – ilyen és ehhez hasonló extrajuttatások kerültek az európai parlamenti képvielőkhöz az elmúlt években – titokban. Holott az Európai Parlament magatartási kódexe szerint a képviselőknek minden olyan eseményt be kell jelenteniük, amikor utazásukat vagy szállásukat más fizeti – hangzott el az M1 Híradójában.

A nyilatkozatok beadásának határideje a rendezvényen való részvétel utolsó napját követő hónap utolsó napja.

Kapcsolódó tartalom

Legkevesebb 53 brüsszeli képviselő sértette meg a magatartási kódexet azzal, hogy késve számolt be a kapott ajándékokról – erről ír az EUobserver című portál. Az egyik feledékeny képviselő éppen az a román néppárti Cristian Silviu Busoi, aki 2019 és 2021 között az azóta felszámolt, Katarral baráti uniós társaság elnöke volt. Hivatala tavaly december 12-én az EUobserverrel még azt közölte, hogy nem kapott készpénzt vagy támogatást, és más módon sem volt érintett olyan ajándékokban, amiket be kellene jelentenie. Egy héttel később azonban mégis azt nyilatkozta: Katar finanszírozta első osztályú repülőjegyét és négy éjszakát egy dohai luxusszállodában.

Kapcsolódó tartalom

De a Katarral baráti társaság Busoit követő elnöke, a spanyol liberális Jose Ramon Bauza Diaz is késve számolt el az ajándékokkal. Decemberben még ő is azt állította, hogy egyetlen eurót sem kapott senkitől az érdekképviseletért. Január elején azonban ő is elismerte, hogy első osztályra szóló repülőjegyeit és luxusszállodai költségeit Katar állta. A botrány kirobbanása előtt a képviselők a teljes ciklusban, vagyis csaknem négy év alatt 321 hasonló nyilatkozatot nyújtottak be. Eva Kaili alelnök lebukása óta azonban csak az elmúlt két hónapban 103-at.

A képviselők „elfelejtették” bevallani ajándékba kapott luxusrepüléseiket (Fotó: illusztráció/Shutterstock)

A brüsszeli korrupció december közepén robbant ki, miután letartóztatták az ügy főszereplőjét, Eva Kaili görög szocialista politikust, aki a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el Katartól, illetve Marokkótól, cserébe pedig kedvező döntésekért lobbizott nekik Brüsszelben. A volt EP-alelnöknél és a hozzá közel álló személyeknél összesen több mint másfél millió eurót, vagyis 600 millió forintot találtak a belga hatóságok, részben bőröndökben és papírzacskókban elrejtve.

Kapcsolódó tartalom

Marc Tarabella belga baloldali képviselő szintén előzetes letartóztatásba került. A rendőrség gyanúja szerint 140 ezer eurót, azaz csaknem hatvanmillió forint kenőpénzt fogadott el.

Bár Tarabella egyelőre tagadja a vádakat, a brüsszeli Politico információi szerint ő is tagja annak a négyes szövetségnek, amelyet rajta kívül Andrea Cozzolino, Maria Arena és Alessandra Moretti EP-kévpiselők alkottak, és az azóta az ügyészséggel vádalkut kötött Pier Antonio Panzeri olasz EP-képviselő irányított.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még