Aktuális

A bíróság döntött: Varju László garázda

Kijevbe érkezett Joe Biden

Előre be nem jelentett látogatásra hétfőn Kijevbe érkezett Joe Biden amerikai elnök – jelentették a hírügynökségek.

Biden lengyelországi látogatása előtt érkezett az ukrán fővárosba, ahol most jár első alkalommal, amióta Oroszország egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát. Biden kijevi látogatását biztonsági okokból nem jelentették be előre.

Az amerikai elnök ukrán kollégájával találkozik. A BBC megjegyzése szerint „szimbolikus jelentőségű, hogy az amerikai elnök a főváros szívében, a teljes konfliktus közepén találkozik Ukrajna vezetőjével”. Már korábban is voltak találgatások arról, hogy fontos vendég érkezik az ukrán fővárosba, azt azonban nem lehetett tudni, hogy pontosan ki lesz az.

A Fehér Ház közleményt adott ki a látogatásról, amely a következőképpen szól: „Miközben a világ az Ukrajna elleni orosz invázió egyéves évfordulójára készül, ma Kijevben vagyok, hogy találkozzam Zelenszkij elnökkel, és megerősítsem az Ukrajna demokráciája, szuverenitása és területi integritása melletti rendíthetetlen és lankadatlan elkötelezettségünket. Amikor Putyin közel egy évvel ezelőtt megindította invázióját, azt gondolta, hogy Ukrajna gyenge, a Nyugat pedig megosztott. Azt hitte, hogy túlélhet minket. De nagyot tévedett.

Ma Kijevben találkozom Zelenszkij elnök úrral és csapatával, hogy részletes megbeszélést folytassak az Ukrajnának nyújtott támogatásunkról. Be fogom jelenteni, hogy újabb kritikus fontosságú felszereléseket szállítunk, többek között tüzérségi lőszereket, páncéltörő rendszereket, valamint légtérellenőrző radarokat, amelyek segítenek megvédeni az ukrán népet a légi támadásoktól. Elmondom továbbá, hogy még ezen a héten újabb szankciókat élesítünk azon, az orosz elithez tartozó személyek és vállalatok ellen, amelyek eddig megpróbáltak elbújni és támogatni Oroszország háborús gépezetét. Az elmúlt év során az Egyesült Államok példátlanul kiterjedt koalíciót hozott létre, hogy széles körű katonai, gazdasági és humanitárius támogatással segítsen megvédeni Ukrajnát – és ez a támogatás tartós lesz.

Alig várom, hogy továbbutazzak Lengyelországba, ahol találkozhatok Duda elnökkel és keleti szövetségeseink vezetőivel, valamint hogy beszédet mondhassak arról, hogy az Egyesült Államok hogyan fogja továbbra is összefogni a világot Ukrajna népének támogatására, valamint az emberi jogok és az emberi méltóság ENSZ-alapokmányban foglalt alapvető értékeinek támogatására, amelyek világszerte egyesítenek bennünket.”

Biden: Kijev további félmilliárd dollárnyi katonai támogatást kap

Ukrajna további 500 millió dollárt értékben kap katonai támogatást az Egyesült Államoktól, melynek részleteit kedden ismertetik. Az amerikai elnök tudatta: a csomagban a HIMARS rakétatüzérségi eszközhöz való lőszer is szerepel. Leszögezte:

az Egyesült Államok ameddig kell, kiáll Ukrajna mellett.

Volodimir Zelenszkij azt mondta: Joe Biden látogatása a támogatás rendkívül fontos jele minden ukrajnai számára.

Kapcsolódó tartalom

A címlapképen: Joe Biden amerikai elnököt üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. február 20-án (Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP)

 

Ajánljuk még