Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Kényszersorozás: egyre durvább, egyre erőszakosabb embervadászat folyik Kárpátalján

Egyre inkább durvul a mozgósítás Ukrajnában és Kárpátalján is, ahol szó szerint ellepték a városokat a toborzóirodák munkatársai. A közösségi oldalakon ismét újabb videók jelentek meg az egyenruhások túlkapásairól: vannak, akiket erőszakkal, egyenesen az utcáról hurcolnak el – hangzott el az M1 híradójában.

Szinte nincs olyan nap, hogy a közösségi oldalakon ne jelenne meg új videó az erőszakos ukrajnai kényszersorozásról. A híradóban bemutatott Ternopilban készült felvételeken látható, ahogy a toborzótisztek erőszakosan tuszkolnak be egy férfit egy mikrobuszba. Az egyenruhások az utóbbi időben már nemcsak kézbesítik a behívó parancsot, hanem egyből be is viszik az elfogott férfiakat a hadkiegészítő parancsnokságra, ahonnan rövid kiképzés után a frontra szállítják őket.

Kapcsolódó tartalom

Az Odesszában készült videón jól látható, hogy az egyenruhások egy hadköteles férfit hurcolnak el fényes nappal az utcáról.

Egy másik felvételen pedig csernyivci megyei férfiak tiltakoznak a törvénytelen mozgósítás ellen. Azt követelik a toborzótiszttől, hogy igazolja magát, a katonának ugyanis rendőr jelenléte nélkül nem áll jogában senkit sem feltartóztatni.

Kapcsolódó tartalom

Erőszakos embervadászat

Ukrajnában mindennapossá váltak a hasonló esetek, az emberek a közösségi oldalakon arra panaszkodnak, hogy az utcákat ellepő katonák szinte mindent megengednek maguknak. Egy másik felvételen például az egyik toborzótiszt egy luxusautóval jelenik meg egy lakópark előtt. A sorompót az őr nem nyitja ki időben, mire a férfi kiszáll az autóból és sűrű káromkodás közepette azzal fenyegeti a munkást, hogy gondoskodni fog arról, hogy az a fronton kössön ki.

Az 18 és 60 év közötti férfiak utáni erőszakos embervadászat miatt egyre nagyobb a lakosság felháborodása. Ebben az Ivano-Frankivszk megyei faluban például asszonyok állták el a férfiakat gyűjtő mikrobusz útját, azt követelve, hogy ne a gyermekeiket rabolják el, hanem maguk menjenek a frontra.

Kapcsolódó tartalom

Egy újabb felvételen pedig látható, ahogy lvivi rendőrök egy fiatal nőt tepernek le barbár módon a földre, miután az a szerette erőszakos mozgósítása ellen tiltakozott. A közeg letegezi, és azt ordítja, hogy a nő ne érintse meg az egyenruháját.

Kárpátalját is ellepték a toborzótisztek: házról-házra járnak, valamint útvonalakat zárnak le a hadkötelesek után kutatva. A más ukrán megyékből érkezett egyenruhások még éjszaka is aktívak Kárpátalján. A Munkács központjában készült videón egy férfival szemben alkalmaznak erőszakot a város utcáit járó rendőrök és katonák. Ukrajnában a napokban május végéig hosszabbították meg a hadiállapotot és a vele együtt járó mozgósítást is.

Kiemelt kép: M1

 

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még