Aktuális

Sulyok Tamás: A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom

Egyre keményebbek a harcok az ukrán fronton: sokan bujkálnak, vagy akár magukat is megnyomorítják, hogy elkerüljék a besorozást

| Szerző: hirado.hu
Egy évvel a háború kitörése után sokan szinte már megszokták, hogy Ukrajnában hadiállapot van és embereket visznek el harcolni. Pedig a fronton egyre nagyobb a dráma. Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn megismételte a kormány álláspontját: azonnali tűzszünet és béketárgyalás kell.

 

Nemrég még ukrán családok éltek abban a lebombázott, ötemeletes lakótömbben Pokrovszk városában, amelyet a Híradó mutatott meg drámai felvételeken: a pusztítás látványa borzalmas, a tető és a legfelső szint teljesen eltűnt.

Kapcsolódó tartalom

A hírügynökségek hallgatnak

Ez csak egy a több tízezer épületből, amely romokban áll. A háború veszteségei napról napra egyre súlyosabbak. A frontvonalon nincs kegyelem, a túlélés esélye szinte nulla.

A tankok amit csak érnek, megsemmisítenek, a katonák pedig halomra lövik egymást.

A levegőből  drónokkal is támadják egymást az orosz és ukrán csapatok. A hírügynökségek erről azonban alig számolnak be. A haderőt ért veszteségekről csak az interneten terjedő, sokszor nem megbízható videókból lehet értesülni. Becslések szerint már több mint százezer katona és csaknem harmincezer civil halt meg.

Elhurcolt magyarok

Ellenvetés nincs: erőszakkal viszik a hadköteles férfiakat a háborúba, közöttük sok magyart is. A brutális kényszersorozásokra is internetes videókból derült fény. Szó szerint vadásznak az emberekre az utcán.

Kárpátalját is ellepték a toborzótisztek: házról-házra járnak és utakat zárnak le, hadkötelesek után kutatva. A más ukrán megyékből érkezett egyenruhások még éjszaka is aktívak.

A Híradóban bemutatott, egy Munkács központjában készült videón látható, hogy egy férfival szemben alkalmaznak erőszakot. Ukrajnában május végéig hosszabbították meg a hadiállapotot és a vele együtt járó mozgósítást is.

Többen elkeseredettségükben egymást is megnyomorítják, csak hogy ne kerüljenek a frontra. Az egyik erről készült videón egy lépcsőházban egy fiatal arra kéri barátját, törje el a lábát.

Egy másik megrázó felvételen pedig – amit a New York Post tett közzé – egy fiú kalapácssal üt egy másiknak a kezére, hogy ne vigyék el a seregbe. De rengetegen menekülnek el és bujdosnak, mert nem akarnak meghalni a háborúban. 

Magyarország és Kína is a béke pártján áll Ukrajnában” – erről beszélt a magyar külügyminiszter, miután a kínai kormány delegációjával tárgyalt.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter azt mondta:

hazánk azt szeretné, ha a nemzetközi közösség végre arra koncentrálna, hogyan legyen béke a felek között.

„A háború meghosszabodása vagy a háború kiterjedése súlyosan ellentétes a magyar nemzeti, nemzetbiztonsági érdekekkel, ezért szeretném még egyszer aláhúzni, hogy üdvözöljük azt a kínai álláspontot, amely szintén a béke minél előbbi megteremtésére vonatkozik” – fogalmazott Szijjártó.

Néhány nap múlva lesz a háború kitörésének egyéves évfordulója. Az orosz–ukrán háború 2022. február 24-én kezdődött, ám azóta nem történt érdemi béketrágyalás Ukrajna és Oroszország között.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Orosz tüzérek 152,4 mm-es Mszta-B önjáró lövegekkel tüzelnek a kelet-ukrajnai Donyecki területen. Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz erők elfoglalták a Donyecki területen fekvő Szoledar városát.
(Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Ajánljuk még