Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Az USA ENSZ-nagykövete szerint, ha Kína fokozza az oroszoknak nyújtott segítségét, átlépheti a „vörös vonalat”

| Szerző: hirado.hu
Nem nézik jó szemmel az amerikaiak, ha Kína vagy bárki más tevőleges segítséget nyújt Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban. Eközben az Egyesült Államok továbbra is bőkezű katonai segítséget nyújt Ukrajnának.

Amerikai tisztviselők továbbra is figyelmeztetik Kínát, hogy ne nyújtson „halálos segítséget” Oroszországnak az Ukrajnában zajló háború közepette, „vörös vonalnak” nevezve egy ilyen lépést.

Egyértelművé kell tennünk azt is, hogy ha a kínaiak és mások részéről bármilyen gondolat vagy erőfeszítés van arra, hogy halálos támogatást nyújtsanak az oroszoknak az Ukrajna elleni brutális támadásukban, az elfogadhatatlan

– mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete vasárnap egy interjúban.

Kapcsolódó tartalom

A Newsweek emlékeztet, hogy eközben az Egyesült Államok továbbra is bőkezű katonai segítséget nyújt Ukrajnának, a legutóbbi 2,5 milliárd dolláros biztonsági segélycsomagot körülbelül egy hónapja jelentették be. A csomag több száz további páncélozott járművet, légvédelmi támogatást és föld-levegő rakétákat tartalmazott az amerikai külügyminisztérium szerint.

Ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen. (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször is F-16-os vadászgépeket kért az Egyesült Államoktól, amit Joe Biden elnök elutasított. Thomas-Greenfield vasárnap azonban azt mondta, hogy a következő időszakban folytatódnak az erről szóló tárgyalások az ukránokkal.

Kapcsolódó tartalom

Közölte, az amerikaiaknak biztosítaniuk kell, hogy az ukrán katonák rendelkezzenek a szükséges képzéssel, és hogy képesek legyenek használni az Egyesült Államok által biztosított fegyverrendszereket. „Nem segít nekik, ha olyan fegyverrendszereket biztosítunk, amelyeket nem tudnak használni, és nincs meg a kapacitásuk a karbantartáshoz” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az USA

„soha, de soha nem ingott meg az ukránok támogatásában”.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. (Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews)

Ajánljuk még