Aktuális

Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót

Zelenszkij: A háború döntő pillanata közeleg

Az Ukrajnának nyújtandó fegyverszállítmányok fokozását sürgették a résztvevők a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is ezt kérte, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: a háború döntő pillanata közeleg. A konferenciát a párbeszéd fórumaként hirdetik, ennek ellenére orosz előadókat nem hívtak meg a szervezők.

 

Kamala Harris amerikai alelnök, Vang Ji kínai külügyminiszter, Emmanuel Macron francia elnök, s egy sor vezető világhatalom politikusai és diplomatái sereglettek Bajorországba, ahol pénteken kezdetét vette az idei Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia, a világ legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán politikusok közül Dmitro Kuleba külügyminiszter mellett Kijev polgármestere is meghívást kapott a konferenciára, amelynek fő témája a háború. A rendezvény honlapján található nyilatkozat szerint a konferencia küldetése a párbeszéd megteremtése, ugyanakkor a rendezvényre nem hívtak meg egyetlen orosz vendéget sem.

A konferenciát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyitotta meg.

Videokapcsolaton keresztül elmondott beszédében elismételte: Oroszország megindította a háború eddigi leghevesebb offenzíváját, ezért újabb nyugati fegyverszállítmányokra van szüksége az ukrán hadseregnek. Beszédében az orosz-ukrán küzdelmet végig Góliát és Dávid harcához hasonlította.

„Góliátnak veszítenie kell! Nincs más alternatíva, mert a Kreml bármelyik, most Münchenben képviselt állam biztonságát és békéjét képes megtörni! A késlekedéssel Putyin diktatúrája időt nyer! Minél tovább tárgyalunk az EU bővítéséről, annál nagyobb pusztítást visz végbe Oroszország a két blokk közötti szürke zónában” – fogalmazott az ukrán államfő.

Olaf Scholz német kancellár azzal válaszolt: az első Leopard tankok hamarosan meg is érkeznek Ukrajnába.

Kapcsolódó tartalom

„Kormányom védelmi minisztere, külügyminisztere és jómagam is aktívan kampányolunk itt, Münchenben azért, hogy minél több ország küldjön harckocsikat Ukrajnába. Németország mindent megtesz azért, hogy megkönnyítse a döntést partnerei számára” – hangsúlyozta a kancellár.

Emmanuel Macron francia elnök is arra kérte szövetségeseit: gyorsítsák fel a fegyverszállítmányokat Ukrajnának.

„Fokoznunk kell támogatásunkat az ukrán nép és hadsereg számára, hogy lehetővé tegyük az ellentámadások indítását, hiszen egyedül azok járulhatnak hozzá a lényegi béketárgyalások megindításához. A következő hetek és hónapok döntőek lesznek a háború kimenetelét illetően” – fogalmazott Macron.

Az egyik panelbeszélgetésen a lett elnök és az észt kormányfő kijelentette: támogatják egy, az orosz háborús bűnökkel foglalkozó Nemzetközi Büntetőtörvényszék felállítását. A legtovább azonban Litvánia elnöke ment, amikor kijelentette: a NATO-nak minden vörös vonalat át kell lépnie, hogy biztosítsa Ukrajna győzelmét.

Kapcsolódó tartalom

Soha annyi amerikai diplomata nem vett részt a müncheni konferencián, mint most: mintegy 80 fős küldöttség élén érkezett Antony Blinken külügyminiszter a bajor fővárosba.

A moldáv elnökkel folytatott tárgyalása alkalmával kijelentette: félő, hogy Ukrajna után Moldovában is megpróbál beavatkozni Oroszország, ezért az Egyesült Államok minden támogatást megad a chișinăui kormánynak.

Bár külügyminiszteri szintű kínai delegáció vesz részt a tanácskozáson: a kémléggömbök kapcsán kiélezett amerikai-kínai feszültség, vagy Tajvan kérdése csak értintőlegesen jelent meg az idei konferencia napirendjén.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Volodomir Zelenszkij ukrán elnök képe jelenik meg a kivetítőn az 59. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia megnyitóján, Münchenben 2023. február 17-én (fotó: MTI/EPA/Szilagyi Anna).

Ajánljuk még