Aktuális

Sulyok Tamás: A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom

A perui parlament jóváhagyta a volt elnök elleni vádemelést

A perui kongresszus helyi idő szerint péntek este elfogadta azt az alkotmányjogi panaszt, amelyet Pedro Castillo volt elnök és két korábbi minisztere ellen nyújtottak be több vádpont megfogalmazásával.

A vádirat – melyet a kongresszus 59 képviselője támogatott, 23 ellenzett, hárman pedig tartózkodtak – bűnszervezkedéssel, befolyással való üzérkedéssel és csalással vádolja a volt államfőt és két miniszterét.

A vádirat elfogadása lehetővé teszi Patricia Benavides perui főügyész számára – aki 2022 októberében maga nyújtotta be a kérelmet a vádlottak ellen –, hogy vizsgálatot és bűnügyi eljárást indíthasson az államfői székből december elején elmozdított Castillo ellen.

Kapcsolódó tartalom

A négyórás parlamenti vita eredményeként a testület jóváhagyta Juan Silva Meza közlekedésért és kommunikációért, valamint Geiner Alvarado Lopez lakhatásért, építkezésért és közegészségügyi ellátásért felelős volt miniszterek elleni vádemelést is.

A vitába online becsatlakozva felszólalt Castillo ügyvédje is, aki hangsúlyozta, hogy védence továbbra is ártatlannak vallja magát korrupció és bűnügyi szervezkedés vádjában, s kérvényezte, hogy személyesen lehessen jelen a meghallgatáson.

Castillót december 7-ei elfogatása óta előzetes fogságban tartják. A volt államfőt, azután mozdították el helyéről, hogy fel akarta oszlatni a parlamentet és rendeleti kormányzást akart bevezetni. Emiatt lázadással vádolják. Őrizetbe vétele óta országszerte tiltakozások zajlanak; a biztonsági erők és a Castillo-párti tüntetők közötti összecsapásokban két hónap alatt legalább 47 ember vesztette életét.

Ajánljuk még