Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

Törökországban extrém kihívások nehezítették a magyar mentőcsapat munkáját

Tizenhét életet mentettek meg a magyar speciális mentők Törökországban. A HUNOR mentőcsoport tagja, Leczki Sarolta az embert próbáló feladat részleteiről a Duna Család-barát műsorában mesélt elsőként tévéinterjúban, a stúdióba mentőkutyája, Karma is elkísérte.

Leczki Sarolta február 6-án reggel éppen edzésre vitte gyermekét, amikor a rádióban meghallotta, hogy egy 7,8-es erősségű földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét, amit több, extrém erős utórengés is követett. A mentőkutyás csapatvezető abban a pillanatban tudta, hogy a katasztrófa olyan mértékű, hogy a túlélők, sérültek mentésére nemzetközi összefogásra lesz szükség. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR mentőcsoportja gyakorlatilag azonnal a helyszínre indult, és ott-tartózkodása ideje alatt 17 embert, köztük három gyermeket mentettek ki a romok alól.

„A mentést sok, összetett körülmény nehezítette, hiszen megsérült az infrastruktúra, a közlekedési és a kommunikációs hálózat, nincs internet-, illetve telefonszolgáltatás. A helyi hatóságokkal nehezen tudtunk kapcsolatba lépni, így a felszerelés utánpótlása is körülményesebb volt” – kezdte a Duna Család-barát magazinműsorának vendégeként Leczki Sarolta, aki a legmegrendítőbbnek azt érezte a mentés során, amikor a katasztrófa túlélői velük együtt az eltűnt hozzátartozóikat keresték a romok között annak reményében, hogy újra láthatják egymást.

(Fotó: MTVA/Csöndör Klára)

„Rendelkezésünkre állt endoszkópos kamera, akusztikus kereső, amikkel az életjeleket kerestük az összedőlt épületek romjai között. Ezentúl négylábú mentőőrök is segítettek bennünket, akiknek a hideggel és a gépek okozta folyamatos zajtermeléssel kellett megküzdeniük” – tette hozzá a mentőszolgálat főtörzszászlós munkatársa világbajnok mentőkutyája, Karma oldalán. A malinois fajtájú, hétéves mentőkutya tavaly romkutatás kategóriában a legmagasabb összpontszámot elérve állhatott a dobogó legfelső fokára.  A teljes beszélgetés újranézhető a Család-barát Médiaklikk-oldalán.

Család-barát – minden hétköznap 8:35-től, 9:25-től és 10:55-től!

Kiemelt kép: MTVA/Csöndör Klára

Ajánljuk még