Időjárás

Berobban ismét a nyár? – nem várt fordulatot vehet az időjárás

Titkos megállapodás állhat a brüsszeli korrupciós ügy hátterében

| Szerző: hirado.hu
Még 2018-ban félhivatalos együttműködési megállapodást kötött egy katari kormányhoz köthető szervezettel az Európai Parlament (EP) emberi jogi bizottsága nevében az olasz Pier Antonio Panzeri EP-képviselő (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége). Ez a dokumentum is szerepet játszott a baloldali képviselőket érintő brüsszeli korrupciós botrányban. Az EP döntéshozói által nem ismert dokumentumot a Politico című brüsszeli lap szerezte meg, ismertetve annak tartalmát.

 

Amikor 2020 februárjában Eva Kaili, az Európai Parlament azóta börtönben ülő, a brüsszeli korrupciós botrányban kulcsszerepet játszó görög, szocialista alelnöke Katar fővárosában, Dohában, az ötcsillagos Ritz Carlton szállodában egy rendezvényen együtt

2022. október 10-én a marokkói fõvárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

dicsérte Katar stabilitását és biztonságát Dimitrisz Avramopulosszal,

a volt migrációért felelős uniós biztossal (aki egyébiránt kritikátlan migránspártiságáról híresült el – a szerk.), kevesen tudták, hogy az Öböl menti országgal kialakított kapcsolat, s különösen a Katarról megfogalmazott kedvező vélemény kétesztendős „munka” eredménye – írja a Politico.

Kapcsolódó tartalom

Teljes függetlenségben

A Panzeri által alapított Fight Impunity nevű „civil” szervezet 60 ezer eurót fizetett ki Avramopulosznak. Panzerit most azzal vádolja a belga bíróság, hogy ő irányította azt a baloldali EP-képviselőkből álló „négyesfogatot”, amely kiemelkedő szerepet játszott a több százezer eurós korrupcióban és pénzmosásban.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság (EB) migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja sajtóértekezleten beszámol az európai migrációs stratégia keretében 2015 óta elért főbb eredményekrõl kiadott bizottsági jelentésről Brüsszelben 2019. október 16-án.  MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Panzeri 2018. április 26-án írta alá a megállapodást a az EP emberi jogi DROI-bizottság brüsszeli ülésén Ali bin Samikh Al Marrival, a katari Nemzeti Emberi Jogi Bizottság (NHRC) elnökével. Az NHRC a honlapján azt állítja, hogy „teljes függetlenséget” élvez a katari kormánytól. A paktum megalapozta a későbbi konferenciákat, s a törvényhozók dohai utazásait, amelyek során Katar fedezte a

repülőjegyet és a luxusszállodai tartózkodást.

Kihagy az emlékezet

Kapcsolódó tartalom

„Ez soha nem történt meg” – jelentette ki a Politico megkeresésére Petras Auštrevičius litván liberális képviselő, aki akkoriban a képviselőcsoportja emberi jogi munkáját vezette. Két korábbi, a bizottságban koordinációs szerepet betöltő európai parlamenti képviselő, a német Barbara Lochbihler (Zöldek) és a francia Marie-Christine Vergiat (Európai Baloldal Pártja) szintén azt mondta, hogy nem emlékeznek ilyen megállapodásra.

A dokumentum mégis létezik,

és jól szemlélteti, hogy egy külföldi ország hogyan tudott jelentős kapcsolatokat kiépíteni az uniós törvényhozókkal és az Európai Parlament egyik bizottságával anélkül, hogy valaha is hivatalos riadót fújtak volna az európai intézményben – összegezte a Politico.

Kapcsolódó tartalom

(Kiemelt kép: Pier Antonio Panzeri 2018. november 20-án az Európai Parlament brüsszeli épületében. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Ajánljuk még