Baleset

Két autó összeütközött, lezárták az utat

Lebukott a „négyes szövetség" – újabb szálakra derült fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Tovább dagad a brüsszeli korrupciós botrány. A Politico című portál szerint újabb EP-képviselők is érintettek lehetnek az ügyben. Egy a birtokukba jutott nemzetközi elfogatóparancs alapján arról számoltak be, hogy Maria Arena és Alessandra Moretti európai parlamenti képviselő is a belga hatóságok látókörébe került.

 

Terebélyesedik a korrupciós botrány, egyre több uniós törvényhozó neve kerül szóba – ezzel a címmel jelentetett meg cikket a Politico című hírportál. Azt írják: az új nevek egy, a birtokukba jutott – Andrea Cozzolino EP-képviselő letartóztatására kiadott – nemzetközi elfogatóparancsban merültek fel. A dokumentum szerint Maria Arena és Alessandra Moretti egy „négyes szövetség” tagjai voltak, Cozzolinóval és Marc Tarabella belga EP-képviselővel, akit szintén a múlt héten tartóztattak le.

Kapcsolódó tartalom

Azt írják: mind a négyüket Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő irányította, aki azóta vádalkut kötött a belga ügyészekkel.

Tarabellával és Cozzolinóval ellentétben a belga rendőrség egyelőre nem kérte az Európai Parlamentet arra, hogy függessze fel Arena és Moretti mentelmi jogát, így eljárás sem indulhat ellenük. Arena egyébként a múlt hónapban lemondott az EP emberi jogi albizottságának vezetéséről, ahol elődje a poszton maga Panzeri volt. Moretti tagadja az elfogatóparancsban állítottakat, Arena nem nyilatkozott.

A több baloldali magyar képviselővel is szoros kapcsolatot ápoló, azóta előzetes letartóztatásba került Marc Tarabella is tagadja a vádakat. A belga baloldali képviselő a rendőrség gyanúja szerint 140 ezer eurót, csaknem hatvanmillió forint kenőpénzt fogadott el.

Kapcsolódó tartalom

A brüsszeli korrupciós botrány december közepén robbant ki, miután letartóztatták az ügy főszereplőjét, Eva Kaili, görög szocialista politikust, aki a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el Katartól, illetve Marokkótól, cserébe pedig kedvező döntésekért lobbizott nekik Brüsszelben.

A brüsszeli bíróság csütörtökön hallgatta volna meg Eva Kaili és Marc Tarabella vallomását. Ezt azonban az utolsó pillanatban elhalasztották, miután a belga szocialista politikus kérvényezte a vizsgálatot vezető bíró eltávolítását.

Tarabella azt állítja: a botrányt először leleplező Michel Claise elfogult vele szemben, nem hisz az ártatlanságában.

A brüsszeli korrupció csak a nemzeti parlamentek bevonásával számolható fel – áll a Fidesz EP-delegációjának sajtóközleményében. Mint írják: az Európai Parlament csütörtökön azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy hozzon létre a korrupció felszámolása érdekében egy új etikai szervet. A Fidesz európai parlamenti delegációja határozottan kiáll a brüsszeli korrupció felszámolása mellett, ez azonban – mint írták – csak mélyreható változtatások útján lehetséges. A Fidesz EP-képviselői szerint látszatintézmények helyett érdemi változásra van szükség, ez pedig csak a nemzeti parlamentek bevonásával érhető el.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock) 

Ajánljuk még