Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

Hetek óta rettegnek a helyiek, mérgező anyagok kerültek a vonatbaleset után a levegőbe

Egy február harmadikán történt vonatbaleset következményei borzolják a kedélyeket az Egyesült Államokban. Műszaki hiba miatt kisiklott egy mérgező anyagokat szállító szerelvény, több vagon kigyulladt, a füst az egész környéket elborította, és hatalmas mennyiségű toxikus anyag került a levegőbe. Az emberek félnek a baleset hosszú távú következményeitől. A környéken sokan panaszkodtak fejfájásra és szemirritációra, de háziállatok és halak is elpusztultak nagy mennyiségben a baleset óta.

A veszélyes anyagokat is szállító tehervonat még február harmadikán siklott ki Ohio és Pennsylvania állam határán. A száz kocsiból álló szerelvény mintegy ötven vagonja műszaki hiba miatt futott le a sínekről, néhány kigyulladt, és hatalmas lángokkal égett. Három nappal később a katasztrófavédelem a mérgező gázok úgynevezett ellenőrzött kibocsátását hajtotta végre, ezért több kilométeres körzetben evakuáltak legkevesebb kétezer embert. Később a hatóságok azt mondták a lakosoknak, hogy visszatérhetnek otthonaikba, a baleset nem okozott szennyezést. Az ott élők azonban ezt másként látják.

Egy helyi nő a sajtónak arra panaszkodott, hogy szokatlan füstszagot és ízeket érez. A család még nem mert visszatérni otthonába, a baleset óta egy szállodában tartózkodnak.

„Az emberek megbetegednek. Nem lett volna szabad visszaengedni minket a városba, amíg mindez nem tiszta. Nem lehet családokat visszahozni a gyerekeikkel és a szeretteikkel, és aztán azt mondani nekik, hogy mosakodjanak szappannal. Ezt nem tehetik” – mondta sírva az asszony.

Kapcsolódó tartalom

Méréseket is végeznek a szövetségi környezetvédelmi ügynökség szakemberei az egyik East-Palestine-i házban. Azt vizsgálják, hogy a talajt, a levegőt vagy a vizet megmérgezték-e a vegyi anyagok. A szakemberek azt állítják a műszerek nem mutatnak egészségügyi szempontból aggályos szintet.

Ez azonban nem nyugtat meg senkit. Az emberek dühösek és válaszokat követelnek. A héten több százan gyűltek össze az egyik helyi középiskola tornatermében, hogy arról tájékozódjanak: milyen egészségügyi veszélyekkel kell szembenézniük.

Az emberek félnek a városban maradni

„Itt mindenki csak válaszokat akar. Őszintén úgy érzem, hogy a város, a rendőrség, a tűzoltóság, az összes elsősegélynyújtó, senki nem tud válaszokat adni nekünk, mert szerintem nem tudják. Ők sem kapnak egyenes válaszokat” – nyilatkozta egy nő.

Többen azt mondták: félnek már a városban maradni, és fontolgatják, hogy elköltöznek a vegyi baleset hosszú távú következményei miatt. A környéken sokan panaszkodtak fejfájásra és szemirritációra, de háziállatok és halak pusztulásáról is beszámoltak, ami összefüggésbe hozható a vegyi katasztrófával.

A hatóságok most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, mi okozta a kisiklást, ellenőrzik a levegő minőségét, talajmintákat gyűjtenek, és vizsgálják a felszíni, illetve a talajvizeket is – mondta csütörtökön a Fehér Ház szóvivője, aki azt ígérte, kiderítik, hogy mi történt, és felelősségre vonják a szállítmányozási céget.

„Most az az üzenetünk az ohióiaknak és a környékbelieknek, hogy hallgassanak az állami és helyi tisztviselőkre. Fontos, hogy hallgassanak rájuk, hagyják, hogy végezzék a munkájukat, és mi mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy ez a közösség egészséges és biztonságos maradjon, és ennek is a végére járjunk” – közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

A vonatot üzemeltető vállalatot már többen beperelték. Azt követelik, hogy a cég biztosítson állandó egészségügyi vizsgálatokat az érintetteknek, valamint fizesse azokat a kezeléseket is, amelyekre a baleset miatt szükség lesz.

Kiemelt kép: M1

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még