Rendkívüli

Hackertámadás érte az FBI-t

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy évvel kitolta az euró bevezetésének határidejét Bulgária

Bulgária egy évvel, 2025 elejére halasztotta el az euró bevezetésének a céldátumát.

„Bulgária lemaradásban van a szükséges törvényi előfeltételek megteremtésében” – közölte Roszica Velkova pénzügyminiszter pénteken Szófiában. Az euró bevezetésének új céldátumát 2025. január elsejében jelölte meg a miniszter, bár nem zárta ki a korábbi bevezetés lehetőségét sem.

Bulgária eredetileg 2024 elejére tervezett euróövezeti belépését két nagy nemzetközi hitelminősítő intézet is kétségbe vonta egyebek között a magas inflációs rátára hivatkozva. A nemzeti statisztikai hivatal kimutatása alapján 2022-ben 15,3 százalékos volt az éves infláció Bulgáriában.

Velkova aggodalmát fejezte ki, hogy a belépés bizonytalanná vált dátuma miatt romolhat az ország hitelképességi besorolása is.

Az euró bevezetésének előkészítéséhez szükséges törvények menetrend szerinti elfogadása a parlament feloszlatása miatt akadt el az április 2-re kitűzött új választások miatt. A késlekedés miatt Bulgária a február végén esedékes konvergenciajelentés kiadását is elhalasztja. Bulgária 2007 óta tagja az Európai Uniónak.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még