Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

Dömötör Csaba: Ha az Európai Parlamenten múlna, „belehúznának” bennünket a háborúba

Háborús eszkalációs nyilatkozatként értékelte az Európai Parlamentnek (EP) a héten elfogadott állásfoglalását Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken. Azt mondta, ha az Európai Parlamenten múlna, „belehúznának” bennünket a háborúba.

A parlamenti államtitkár a Facebookon közzétett videónyilatkozatában az állásfoglalásról úgy fogalmazott: „súlyos”.

Dömötör Csaba kiemelte az állásfoglalás 18. pontját, amely azt tartalmazza, hogy vadászrepülőket, helikoptereket és rakétarendszereket küldenének Ukrajnába, és jelentősen növelnék a lőszerszállítmányokat is. Arra is felszólítják az uniós tagállamokat, hogy küldjenek korszerű harckocsikat. Ugyanakkor azt is akarják, hogy tegyen így az Egyesült Királyság, Kanada és az Egyesült Államok is.

A parlamenti államtitkár értékelése szerint ez „igazi háborús eszkalációs nyilatkozat”.

Az állásfoglalás gazdasági része sem „könnyedebb”, a 19. pont arról szól, hogy újabb szintre emelnék a szankciós politikát. Nem érdekli őket, hogy Európa óriási gazdasági károkat szenvedett el, betiltanák az orosz olaj, az orosz gáz behozatalát és a nukleáris fűtőelemekét is – ismertette az államtitkár.

„Egyetlen pindur mondatot nem írnak arról, hogy az ebből fakadó áremelkedések és az infláció terheit ugyan kinek kellene viselnie” – mondta Dömötör Csaba, hozzátéve: azért nem, mert tudják nagyon jól: az európai embereknek.

Kapcsolódó tartalom

Az államtitkár szerint úgy látszik, vannak nem is kevesen, akik 1914-ben érzik magukat. Úgy fogalmazott: „jól tudjuk, hogy annak mi lett a vége, tudjuk, hogy milyen, amikor Európa hadszíntérré válik”. Hangsúlyozta, „nem akarjuk azt még egyszer”.

Ajánljuk még