Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

Zelenszkij: Az Ukrajnának szánt támogatás Norvégiát is erősebbé teszi

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön megköszönte a norvég törvényhozóknak, hogy mintegy 7 milliárd dolláros segélycsomagot fogadtak el az Oroszországgal szembeni háborúban védekező országának megsegítésére.

A norvég parlamentben közvetített beszédében az ukrán államfő úgy fogalmazott, hogy Norvégia döntése „történelmi hozzájárulás”, amely „mindkét országot erősebbé teszi”, valamint „precedenst teremt a fenntartható támogatás” tekintetében.

Kapcsolódó tartalom

Norvégia, amely óriási többletbevételre tett szert annak köszönhetően, hogy a háború okozta energiaválság következtében az európai energiaárak jelentősen megemelkedtek, február hatodikán jelentette be, hogy egy öt évre kiterjedő, mintegy 7 milliárd dollár értékű segélycsomagot nyújt Ukrajnának.

Ez a legnagyobb értékű segélycsomag, amelyet Norvégia egyetlen ország részére nyújt.

Felszólalásában Volodimir Zelenszkij hangoztatta, hogy Oroszország sosem fogja legyőzni Ukrajnát, és nem fogja megbontani Ukrajna és szövetségeseinek összetartását. Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök leszögezte, hogy „Ukrajna nincs egyedül ebben a harcban”, Norvégia ezzel a támogatással is bizonyította, hogy Kijev mellett áll.

A 7 milliárd dolláros segély ez évre jutó részének a fele katonai támogatás, a másik fele humanitárius segély, de ez az arány a jövőben még változhat.

Ajánljuk még