Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Brüsszeli korrupciós botrány: a vezető bíró lemondatására játszanak

| Szerző: hirado.hu
Miközben újabb elfogatóparancsokat adott ki a belga Michel Claise nyomozóbíró a több százezer eurós brüsszeli korrupciós ügyben, az érintett, baloldali képviselőkből álló „négyes fogat” már letartóztatott tagja, a szocialista Marc Tarabella európai parlamenti képviselő védőcsapata a vezető bíró lemondatását követeli.

 

Nem lehet a véletlen műve, hogy Tarabella ügyvédje, Maxim Töller a súlyos bűncselekményekkel megvádolt európai parlamenti képviselőkkel szemben emelt

vád legerősebb képviselőjét, Michel Claise vezető bírót vette a célkeresztbe.

Kapcsolódó tartalom

Balos négyes fogat: támadva védekeznek?

Az ügy legfrissebb fejleménye ugyanis, hogy ismertté vált az a szocialista és szociáldemokrata képviselőkből álló „négyes fogat”, amely kulcsszerepet játszik a múlt decemberben kirobbant európai parlamenti korrupciós botrányban. Ennek a csoportnak a tagja a belga szocialista Marc Tarabella, a másik három képviselő ellen adtak ki most elfogatóparancsot – közölte a Politico.

Azután, hogy Tarabellát először vétlen áldozatnak próbálta beállítani,

Töller most taktikát változtatott.

Azzal érvel, hogy Michel Claise korábbi elfogatóparancsa, melyet Trabella ellen adott ki, sérti védence ártatlanságának vélelmét.

Kapcsolódó tartalom

Az elfogatóparancsban Töller szerint a vezető bíró azt állítja, hogy Tarabella nyilvános állásfoglalásai kezdetben nem Katar mellett szóltak, majd ezek az álláspontok megfordultak, és ez abban az időszakban történt, amikor gyanús pénzátutalásokat észleltek. Töller szerint ezek kategorikus állítások – fogalmaz a Politico.

Előre isznak a medve bőrére

A 2022. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

A letartóztatott Eva Kaili, az Európai Parlament korábbi szocialista alelnökének új ügyvédje, Sven Mary csütörtökön máris kijelentette: „Mivel a felmentési kérelmet benyújtották,

Claise (bíróként) egyelőre nem tud tovább részt venni az ügyben”.

Az illetékes belga ügyészség egyelőre nem reagált Töller megkeresésére.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még