Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

Hatalmas összegű támogatást kért az ENSZ az ukrán rászorulók és menekültek megsegítésére

Az ENSZ humanitárius és menekültügyi segélyszervezetei 5,6 milliárd dollárnyi (1768 milliárd forint) felajánlást kértek az Ukrajnában élő, valamint az országból a háború miatt elmenekülő több millió ukrán megsegítésére.

A közös felhívásban igényelt összegből 3,9 milliárd dollárt (körülbelül 1381 millárd forintot) a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) kapná, amely mintegy 650 partnerszervezetén keresztül több mint 11 millió emberen akar segíteni. A teljes összeg fennmaradó részét – 1,7 milliárd dollárt (mintegy 602 milliárd forintot)- az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kérvényezte a jelenleg tíz kelet- és közép-európai befogadó országban elszórtan tartózkodó, mintegy 4,2 millió ukrajnai menekült megsegítésére.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint noha az ENSZ hasonló kezdeményezései ritkán eredményezik a kért felajánlás teljes összegét, a nyugati országokból befolyó támogatások jóvoltából elérhetik a tavalyi hasonló akció sikerarányát, amely meghaladta a 70 százalékot.

Kapcsolódó tartalom

Grandi elmondta, hogy az UNHCR felhívása nem terjed ki Oroszországra, ahol – a nagyrészt más országokból származó hivatalos adatok szerint – jelenleg több mint 2,8 millió ukrajnai menekült tartózkodik. Moszkva más forrásokból kap támogatást az ukrajnai menekültek ellátására.

Ha szükséges, készek vagyunk többet is tenni, ha bármely, Oroszországban tartózkodó ukrán rászorul” – fűzte hozzá a főbiztos.

Az ENSZ adatai alapján humanitárius szervezetei tavaly csaknem 16 millió embernek nyújtottak segítséget Ukrajnában, beleértve a kijevi kormány által nem ellenőrzött területeket is. Több mint egyharmadukat készpénzzel segélyezték.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még