Aktuális

Csak az imák segíthetnek a gyógyíthatatlan sportlegendán

Tovább durvul a kényszersorozás Ukrajnában: a hadsereg a túlkapások miatt magyarázkodik, Kárpátalján riadólánc működik

Az ukrán hadsereg vizsgálatot indított az egyik sorozóbrigádjuk túlkapásai miatt. A nem cenzúrázható közösségi oldalakat ellepték az embertelen mozgósítást dokumentáló felvételek.

A Híradóban bemutatott odesszai felvételen, egy aszfalton fekvő férfit a helyi toborzóiroda munkatársai ráncigálnak, majd körülveszik, megragadják a karját és a lábát, így próbálják felemelni. A közzétevők szerint a videót Odessza központjában forgatták, és a férfit a katonai rendészetre hurcolták el. Estére a cenzúra ellenére is terjedő felháborodás miatt a hadsereg sajtószolgálata bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az intézkedő katonák ellen hivatali hatáskör túllépése miatt.

A videók alapján a katonák Odesszában a legkegyetlenebbek, egy másik felvételen is az látható, amint épp fényes nappal az utcáról hurcolnak el egy férfit, akit egy mikrobuszba tuszkolnak be.

A város lakótelepeit pedig rendőrökkel, nagy csoportokban járják az egyenruhások a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiak után kutatva.

Kapcsolódó tartalom

Egy harmadik felvétel pedig a Lviv megyei Szlavszke üdülőtelepén készült. A torborzóirodák munkatársai a sípálya végén várták a síelő férfiakat, hogy kiállíthassák számukra a behívóparancsot.

A Telegram üzenetküldő csatornákon megjelent rövid videók száma végeláthatatlan, az emberek ugyanis itt osztják meg egymással a túlkapásokat.

Egy másik felvételt az egyik munkácsi bevásárlóközpont előtt készítették a járókelők. Egy fiatal férfi elájult, amikor behívót akartak átadni neki az egyenruhások. Mások a boltjuk ablakából fényképezik le a toborzókat.

A kárpátaljai internetes riadóláncokon pedig nap mint nap jelennek meg fotók a férfiak után kutató csoportokról.

A közösségi oldalakon sokan azt is szóvá teszik, hogy a gazdag politikusok és azok gyermekei nincsenek a fronton, hiszen mindannyian nyugatra lettek menekítve.

„Önöknek nem úgy tűnik, hogy a toborzóirodában Robin Hood dolgozik? Elveszi a behívókat a gazdagoktól, és szétosztja a szegények között!” – fogalmazott gúnyosan egy egyenruhás férfi.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még