Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

Magyar baloldali politikus barátait viszik el Brüsszelben korrupció miatt

Ujhelyi István hiába próbálja tagadni, hogy jó kapcsolatot ápol a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőivel. A volt szocialista politikusról olyan fotó került elő, amin az egyik, azóta letartóztatott politikussal szerepel. Ujhelyi Istvánról decemberben derült ki, hogy közösen szervezett konferenciát Eva Kailival, a korrupciós botrány főszereplőjével, és az újabb fotó tanúsága szerint egy másik gyanúsítottal, Marc Tarabellával is kapcsolatban volt – számolt be az M1 Híradója.

 

Saját mentelmi jogának felfüggesztését szavazta meg február elején Marc Tarabella az Európai Parlamentben. A belga baloldali képviselő azóta már előzetes letartóztatásba került. A brüsszeli korrupciós botrányba keveredett politikus a belga rendőrség gyanúja szerint 140 ezer eurót, csaknem hatvanmillió forint kenőpénzt fogadott el. Ezt a képviselő tagadja.

Marc Tarabella Ujhelyi István EP-képviselővel is látható néhány fotón. A képeket a korábbi MSZP-s politikus osztotta meg közösségi oldalán, amire most az Origo bukkant rá.

Hiába tagadta le decemberben, Ujhelyi nemcsak hogy szoros kapcsolatban volt Eva Kailival, a botrány főszereplőjével, hanem közösen szervezett vele konferenciát is.

Most kiderült, hogy a korrupciós ügy újabb letartóztatottjával is jó viszonyban volt – olvasható az Origón. A cikk szerzője úgy fogalmaz: Marc Tarabella és Ujhelyi is tagja volt az EP-frakciók közös sportcsoportjának, és a fotók tanúsága szerint barátok.

„Személyesen semmilyen kapcsolatban nem voltam az érintett képviselőkkel és szakértőkkel” – nyilatkozta még december elején, a baloldali Eva Kaili nevével fémjelzett brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után szinte azonnal Ujhelyi István baloldali EP képviselő.

Az Origo egy hónappal ezelőtt viszont olyan fotókat tett közzé róla, amelyekből szerintük kiderül, nemcsak kapcsolatban állt Eva Kailival, hanem feltűnően jó viszonyban is voltak. Ugyanis Ujhelyi István az alelnöke volt egy olyan csoportnak, amelynek Eva Kaili volt az elnöke. De konferenciát is szerveztek együtt Brüsszelben, ahova Soros-szervezeteket és magyar baloldali médiumokat hívtak meg.

Ujhelyi István és Eva Kaili (forrás: Facebook/Ujhelyi István, 2016. november 23.)

Lapinformációk szerint Eva Kaili kiváló kapcsolatban van Dobrev Klárával is, hiszen Gyurcsány Ferenc feleségének buzdítására szavazott meg tavaly egy Magyarország elleni jelentést.

2022. október 10-én a marokkói fõvárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

A brüsszeli korrupciós botrány december közepén robbant ki, miután letartóztatták az ügy főszereplőjét, Eva Kaili görög szocialista politikust, az EP korábbi alelnökét, mert a gyanú szerint több más parlamenti képviselővel és tanácsadóval együtt kenőpénzt fogadott el Katartól, illetve Marokkótól, cserébe pedig a nekik kedvező döntésekért lobbizott az Európai Parlamentben.

Eva Kailinál és a hozzá közel álló személyeknél összesen több mint másfél millió eurót (600 millió forint) találtak. Belga sajtóértesülések szerint a baloldali képviselőnek és családtagjainak panamai bankszámlái is voltak, amelyen katari és marokkói utalásokból 20 millió eurót (8 milliárd forint) gyűjtöttek össze.

A belga rendőrség által 2022. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van. (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

Hiába próbálták tagadni a magyar baloldali képviselők, látható, hogy jól ismerik a most korrupció gyanújába keveredett képviselőket

– erről beszélt Pindroch Tamás az M1-en. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy Gyurcsány Ferenc felesége nagyon igyekszik távol tartani magát az ügytől.

Az elemző Ujhelyi István mellett a DK-s Rónai Sándort említette, aki Eva Kailit jól ismerhette. Pindroch Tamás azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának EP-képviselője egy szűk körnek a tagja volt, aki Eva Kailival egyeztetett környezetvédelmi ügyekről.

Ajánljuk még