Legfrissebb

Földrengés rázta meg Új-Zélandot

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Földrengés rázta meg Új-Zélandot

Erős földrengés rázta meg helyi idő szerint szerdán este Új-Zélandot.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint az 5,7-es erősségű földrengés hipocentruma az Északi- és Déli-szigetet elválasztó Cook-szoros alatt, mintegy 50 kilométeres mélységben volt. Az új-zélandi GeoNet országos földrengésfigyelő központ azonban 6,1-es erősségű rengésről számolt be Wellington közelében.

Szökőárriasztást nem adtak ki, az esetleges károkról egyelőre nem érkezett jelentés. A földrengést a közösségi médián is több tízezren jelezték, a legnagyobb városban, Aucklandben és a Déli-szigeten fekvő Christchurchben is érezték – számolt be a New Zealand Herald.

A szemtanúk közlései szerint a földmozgás 30 másodpercig tartott.

Az amerikai földrengésfigyelő intézet, az USGS 5,7-es erősségű földmozgást érzékelt. Új-Zélandon a napokban a Gabrielle ciklon okozott súlyos károkat. A vihar miatt négy ember vesztette életét, rengeteg embert kellett kimenekíteni, az áradások és földcsuszamlások sok települést vágtak el a külvilágtól. Az országban kedden szükségállapotot jelentettek be.

Kapcsolódó tartalom

Az ötmillió lakosú Új-Zéland az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn, egy szeizmológiai törésvonalon fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. 2011-ben súlyos földrengés rázta meg a Déli-szigeten álló Christchurch városát. A 6,3-es földmozgás 185 emberéletet követelt, és lerombolta a belváros nagy részét.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még