Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

A mentőcsapatokat is megrázta: tíz nap után is túlélőkre bukkantak Törökországban, köztük gyermekekre is

Újabb túlélőket találtak Törökországban. Tíz nappal a földrengés után tíz embert sikerült élve kimenteni a romok alól: köztük egy 77 éves asszonyt, valamint egy nőt és két gyermekét. A mentőcsapatok nem adják fel, további túlélők után kutatnak. Közben egyre aggasztóbb a helyzet a térségben: Észak-Szíriába továbbra is alig jut át a segítség; nincs elég orvos, gyógyszer, és újabb járványok kitörésétől is tartanak.

 

A mentőcsapatokat is megrázta, amikor élve húztak ki a romok alól egy 42 éves nőt Kahramanmarasban szerdán. Az asszony 222 órát töltött odalenn, de az állapota stabil.

Néhány órával később Antakyában is szerencséjük volt a kutatócsapatoknak: egy anyát és két gyermekét találták meg a romok alatt. Mindhármukat kimentették, de folytatják a kutatást – két további túlélőt sejtenek az épület maradványai között.

Hadihajó állomásozik az iszkenderuni kikötőben. Ideiglenes kórházat állítottak fel a fedélzetén, miután a környező városok kórházai megteltek a földrengés sebesültjeivel.

Kapcsolódó tartalom

Már több mint kétezer embert kezelnek itt, de ennél is több segítségre lenne szükség: a túlélők ugyanis folyamatos ápolást igényelnek. Legtöbbjük alultáplált, dehidratált, sebeik pedig könnyen elfertőződhetnek.

Ankara számára komoly gondot jelent a földrengés következtében hajléktanná vált több mint egymillió ember is. Az ország EU-csatlakozásért felelős minisztere szerint most az ő helyzetük megoldásán dolgoznak.

„A sátrak és konténerek ideiglenes és gyors menedéket jelentenek. A konténerházak egy bizonyos ideig tartanak, mindkettőből rengeteget állítanak elő a gyáraink. Emellett már mintegy 150 ezer sátrat kaptunk külföldről is, és még váruk további 50 ezret” – mondta a miniszter.

Hozzátette: Katartól újabb konténerházak is érkeznek, azok, amelyeket a futball-világbajnokság idején használtak az öböl menti országban.

Az egészségügyi ellátás jelenti a legnagyobb problémát Szíriában is. Sokan meghaltak a térségben dolgozó egészségügyisek közül a földrengésben. Mások az elveszített családtagjaik temetésével vannak elfoglalva, ezért nincsenek most itt – mondta egy ápoló.

Több szíriai városban önkéntesek vették át a mobil klinikák irányítását, hogy legalább az alapvető orvosi ellátást biztosítsák a rászorulóknak.

Az ENSZ képviselői nemrég bejelentették, tárgyalásokat kezdeményeznek az Aszad-kormánnyal, és a következő három hónapban 140 milliárd forint értékű humanitárius segéllyel támogatják Szíriát.

Kapcsolódó tartalom

Azt kérték a damaszkuszi kormánytól, nyisson meg még két határátkelőt Törökország felé, hogy a lázadók irányította északi területekre is eljuthasson a segítség.

A katasztrófa a polgárháború sújtotta országban is csökkentheti a politikai széthúzást. Másfél héttel a rengések után sikerült Damaszkuszból átjuttatni az első segélykonvojt a kormány ellen lázadó frakciók által irányított területre.

Eközben a világszervezet szakértői arra figyelmeztetnek: Szíria északi területein már a földrengések előtt is felütötte a fejét a kolera. Sokan attól tartanak, hogy a koronavírus is új erőre kaphat a térségben.

Kapcsolódó tartalom

 

Kapcsolódó hírek

Valóságos csoda: kilenc nap után is túlélőkre bukkannak Törökországban
Újabb túlélőket találtak a romok alatt Törökországban, kilenc nappal a földrengések után. Hivatalosan már leálltak a mentések, már a romok eltakarítását végzik, így valóságos csoda, ha élve megtalálnak még valakit. A szakemberek közben már a járványveszélyre figyelmeztetnek. Szíriában továbbra is akadozik a segítségnyújtás. A túlélőknek alig van hely az ideiglenes táborokban. A múlt hétfői földrengésnek a hivatalos adatok szerint több mint 41 ezer halálos áldozata van Törökországban és Szíriában.
Külföld

Ajánljuk még