Aktuális

A Kreml tagadja, hogy Oroszország új nukleáris űrfegyver kifejlesztésén dolgozik

Videót tettek közzé a pápuai szeparatisták az elhurcolt új-zélandi pilótáról

Videót tettek közzé az egy hete elhurcolt új-zélandi pilótáról a pápuai szeparatisták – közölte a The Guardian brit napilap online kiadása kedden.

Philip Mehrtens azt követően került a szakadárok kezére, hogy kisrepülőjével leszállt az Indonéziához tartozó Pápua tartomány hegyvidéki Nduga területén.

A BBC indonéziai szolgálatának eljuttatott felvételen Mehrtens látható a Szabad Pápua Mozgalom szakadár szervezet katonai szárnyához, a Nyugat-Pápua Nemzeti Felszabadítási Hadsereghez (TPNPB) tartozó hét fegyveres között.

A szakadárok elég vegyes képet mutattak, egyesek gépkarabélyokkal, mások nyíllal és íjjal voltak felfegyverkezve. Egyikük, aki a csoport követeléseit ismertette, Egianus Kogoyaként, a TPNPB vezetőjeként mutatkozott be. Mehrtens pedig egy előre összekészített nyilatkozatot olvasott fel, amelyben elismételte a lázadók követeléseit.

A szeparatisták azt állítják, hajlandók elengedni a pilótát, ha a jakartai vezetés elismeri Nyugat-Pápua függetlenségét. Addig is a 37 éves új-zélandi férfit a politikai nyomásgyakorlás eszközeként akarják használni – hangzott el a felkelőktől.

Mehrtens múlt hét kedden az indonéziai Susi Air légitársaság kisgépén öt utast szállított Ndugába. A leszállást követően szeparatisták rohanták le a gépet, a pilótát elhurcolták. Pápuai utasait szabadon engedték.

Pápua és Nyugat-Pápua indonéz tartományok az ásványkincsekben gazdag Új-Guinea sziget nyugati felén terülnek el. A terület korábban holland gyarmat volt, 1961-ben kikiáltotta függetlenségét, de két évvel később Indonézia átvette a terület irányítását, amit 1969-ben egy széles körben bírált ENSZ-referendum nyomán tett hivatalossá. Az ásványkincsekben gazdag térségben azóta folyamatos a szakadárok tevékenysége. Az új-guineai őslakos pápuák közül sokan követelik az Indonézia által bekebelezett területek függetlenné válását, miként független a sziget keleti fele, az ausztrál gyarmati uralom alól 1975-ben felszabadult Pápua Új-Guinea.

Az erőszakcselekmények a térségben 2018 óta szaporodtak, a lázadók egyre súlyosabb, egyre több halálos áldozattal járó támadást hajtanak végre, az ehhez szükséges fegyvereket pedig a többi között a térségben lévő katonai támaszpontok ellen végrehajtott rajtaütéseken szerzik. Az indonéz kormány tavaly terroristának minősítette a lázadókat.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még