Aktuális

Németh Nándor olyat tett, amit magyar úszó még soha: vb-érmet nyert 100 gyorson

Távirányítású bombákkal robbanthatták fel az Északi Áramlatot: Kína is magyarázatot vár a Fehér Háztól

A tények alapján egyértelmű, hogy az Északi Áramlat elleni szabotázsakcióért az Egyesült Államok a felelős – ezt állítja a moszkvai külügyminisztérium. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy fogalmazott: Washingtonban lényegében elismerték, hogy ők robbantották fel a gázvezetékeket tavaly szeptemberben. Kína is magyarázatot követel a Fehér Háztól. Joe Biden elnök kormánya azonban kitart amellett, hogy a robbantással kapcsolatos vádak hamisak és alaptalanok.

 

Rendkívüli NATO-csúcs összehívását javasolta az orosz külügy az Északi Áramlatot ért szabotázsakciók miatt. A moszkvai külügyminisztérium szóvivője a megjelent információk kapcsán beszélt újra a támadásokról.

Seymour Hersh, Pulitzer-díjas oknyomozó amerikai újságíró cikkében azt írta: Amerika robbantotta fel az Északi Áramlatot. Állítása szerint távirányítású bombákkal robbantották fel az amerikai haditengerészet búvárai.

Kapcsolódó tartalom

Az akciót már tavaly nyáron előkészíthették, de a robbantást csak szeptember 26-án hajthatták végre, Joe Biden elnök parancsára. Az újságíró szerint a szabotázsakcióban Norvégia is szerepet vállalt, amelynek korábbi miniszterelnöke, Jens Stoltenberg jelenleg is a NATO főtitkára. Az orosz külügy erre reagált úgy, hogy az ügyet ki kell vizsgálni.

 „Alaposan tanulmányoztuk az Északi Áramlat 1 és 2 elleni robbantásokról szóló újságcikket. Az amerikai oknyomozó újságíró következtetései számunkra nem okoztak meglepetést, de úgy véljük, nemzetközi vizsgálatot kell indítani a cikkben feltárt bizonyítékok kapcsán” – mondta Marija Zaharova moszkvai külügyi szóvivő. Szerinte minden rendelkezésre álló tény az Egyesült Államok felelősségére utal.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz külügyminiszter ennél is egyértelműbben fogalmazott egy vasárnap megjelent tévéinterjúban.

 „Amerikai tisztségviselők lényegében elismerték, hogy benne volt a kezük az Északi Áramlat gázvezetékek elleni akcióban. Még hencegnek is ezzel”

– nyilatkozta Szergej Lavrov.

Földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: az Oroszország és Németország közötti energetikai együttműködés az Egyesült Államok hegemóniáját veszélyeztette, ezért akartak Washingtonban minden eszközzel véget vetni annak.

Kapcsolódó tartalom

A német kormánynak ezt nem lenne szabad válasz nélkül hagynia – vélekedett a berlini Schiller Intézet szakértője, aki nyilvános parlamenti vizsgálatot is sürget az ügyben. Úgy vélte, az amerikaiakat gazdasági indítékok vezérelhették.

„A nagy energiavállalatok vezetői figyelmeztetnek: azzal, hogy az Északi Áramlat működésképtelenné vált, csak még erősebb lett Németország függősége az amerikai LNG-től, valamint az amerikai hidrogén- és olajtermékektől. Most az Egyesült Államoktól függünk, mindössze ennyi változott”

– figyelmeztetett Stephan Ossenkopp, aki úgy vélte, ha a vádak igaznak bizonyulnak, és az amerikai kormány valóban terrortámadást hajtott végre, akkor azért felelnie kell.

„Az Egyesült Államok, Joe Biden elnök parancsára végrehajtott törvénytelen akciója közvetlenül Németország kritikus infrastruktúrája ellen, valamint egy magánvállalat tulajdona ellen irányult” – adott hangot véleményének a szakértő.

Az amerikai kormány felelősségvállalását sürgeti Kína is.

A pekingi külügy szóvivője hétvégi sajtótájékoztatóján arról beszélt: Washingtonnak a világ előtt kell magyarázatot adnia a vádakra.

Illusztráció. A washingtoni Fehér Ház épülete (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Stefani Reynolds)

A Fehér Házban továbbra is azt állítják: az amerikai oknyomozó újságíró állításai teljesen hamisak és merő kitalációk.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

Ajánljuk még