Aktuális

Lövöldözés volt a franciaországi Montpellier bírósága előtt, többen meghaltak

Kiszámolták, hogy mekkora összeget emészt fel az energiaválság Európában

| Szerző: hirado.hu
Az európai országok energiaválságra fordított kiadásai már meghaladják a Covid–19 helyreállítási alapjának szintjét, ami 750 milliárd euró volt. Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a tagállami szintű támogatások engedélyezése felboríthatja az unió belső piacát.

 

Közel 800 milliárd euróra nőtt az európai országok azon kiadása, amelyet a háztartások és a vállalatok energiaköltségeinek támogatására fordítottak. A Bruegel agytröszt elemzése szerint 2021 szeptembere óta az Európai Unió országai 681 milliárd eurót különítettek el az energiaválság kezelésére, míg Nagy-Britannia 103 milliárd eurót, Norvégia pedig 8,1 milliárd fordított erre. Összehasonlításképpen: tavaly novemberben 706 milliárd eurót tett ki a kontinens energiaköltsége, amely alapján kijelenthető, hogy az európai országok terhei a tél folyamán is növekedtek.

Kapcsolódó tartalom

Az energiaválság kezelésére fordított összeg nagyságában Németország vezeti a listát, a szövetségi kormány csaknem 270 milliárd eurót különített el. Utána Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország következik, mindegyik ország 150 milliárd euró alatt költött a kompenzációra.

Közeli fotó egy gázóráról Wegbergben, Németországban, 2022. augusztus 30-án.  (Fotó: EPA/Sascha Steinbach)

Az elemzés arra is kitért, hogy az EU tagállamai hamarosan megvitatják a zöldtechnológiai projektek állami támogatását is, amellyel versenyezni kívánnak az Egyesült Államok és Kína iparosítási programjával.

Ugyanakkor Bruegel arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagállami szintű támogatások engedélyezése felboríthatja az unió belső piacát. Mint írták, Németország energiasegélyéből jól látszik, hogy a lehetőségei messze felülmúlják minden más tagállamét.

Kapcsolódó tartalom

A Bruegel elemzése szerint az európai országok energiaválságra fordított kiadásai már meghaladják a Covid–19 helyreállítási alapjának szintjét, ami 750 milliárd euró volt.

Az eredeti cikk itt olvasható.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: EPA/Martin Divisek)

Ajánljuk még