Aktuális

Lövöldözés volt a franciaországi Montpellier bírósága előtt, többen meghaltak

Kínai lap: Oroszország kész lenne tárgyalni, ha a Nyugat figyelembe veszi a realitásokat

| Szerző: hirado.hu
Elkerülhetetlen a konfliktus eszkalációja, ha az USA figyelmen kívül hagyja Oroszország felhívását a tárgyalásra. A nyugati országoknak át kell gondolniuk, hogyan kezeljék a helyzetet – vélekedtek elemzők.

A háború évfordulójához közeledve az orosz kormány üzenetet küldött a Nyugatnak arról, hogy hajlandók lennének a tárgyalásra. A Zvezda tévécsatornán Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes beszélt arról, hogy „ahogyan azt korábban is mondtuk, készen állunk az ilyen megbeszélésre, de csak akkor, ha a tárgyalás nem előfeltételekkel kezdődik és figyelembe veszi a jelen helyzet realitását”.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök évértékelõ beszédet mond a kongresszus két házának ülésén a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 7-én. Mögötte Kamala Harris amerikai alelnök és Kevin McCarthy, a képviselõház republikánus elnöke. MTI/EPA/Will Oliver

Versinyin azt is hangsúlyozta, hogy a háborút lezáró tárgyalásokban nem Kijev dönt, hanem Washington és Brüsszel.

A helyzetet értékelve Szung Csung-ping (Song Zhongping), kínai katonai szakértő és tévékommentátor, arról beszélt, hogy „az elmúlt évben az orosz–ukrán tárgyalások eredménytelensége bizonyította, hogy még ha Moszkva és Kijev megállapodásra jutna, Washington azonnal belekeveredne és tönkretenné az egész folyamatot”. Csung-ping szerint a konfliktus megoldásában tehát az a fontos kérdés vetődik fel, hogy Washington és Moszkva megállapodásra juthat-e az eszkaláció elkerülése érdekében.

A Global Times cikke szerint az Egyesült Államok jelenleg nem áll készen és nem hajlandó az Oroszországgal folytatott tárgyalásokra. Mint írták:

a Biden-adminisztráció akadályozza, hogy a konfliktus véget érjen, mert azt arra használja, hogy aláássa Oroszországot és az EU-t, és Ukrajna az az ár, amelyet Washington hajlandó megfizetni ezért.

Csung-ping úgy véli, amennyiben Amerika figyelmen kívül hagyja Oroszország üzenetét, Moszkva még inkább erőből fogja megoldani a helyzetet. Hangsúlyozta, a következő hetekben vagy akár a következő napokban is fokozatot emelhet az orosz hadsereg, mert még az előtt kell új offenzívát indítania, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segítség megérkezne.

Az oroszok által lerombolt házak az orosz hadseregtõl a közelmúltban visszafoglalt kelet-ukrajnai Bogorodicsne településen 2023. január 13-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka

A szakértő szerint ha Oroszország megvalósítja a teljes ellenőrzést Ukrajna keleti régiójában, Moszkva kijelenthetné a katonai beavatkozás leállítását, és új alapot teremthetne a tárgyalásokhoz.

A CNN pénteki értesülései szerint Joe Biden a háború évfordulóján Lengyelországba látogat. A Global Times cikke szerint az amerikai elnök útjának fő célja, hogy lendületet adjon a jövő évi elnökválasztáshoz, valamint elnyomja a béke pragmatikus hangjait Európában. A lap szerint Biden további nyomást akar gyakorolni az európai vezetőkre, hogy közösen vegyék célba Oroszországot, ez azonban a konfliktus elmélyülését eredményezheti.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

A kiemelt kép illusztráció, az ukrajnai Bahmutban készült 2023. január 28-án (Fotó: Marek M. Berezowski/Anadolu Agency/Getty Images)

Ajánljuk még