Aktuális

Lövöldözés volt a franciaországi Montpellier bírósága előtt, többen meghaltak

Elszólta magát a brüsszeli politikus: A kokain az egyik legnépszerűbb szer az uniós alkalmazottak körében

| Szerző: hirado.hu
Zárt ajtós megbeszélésen jelentette ki a brüsszeli régió városfejlesztésért felelős államtitkára még januárban, hogy az uniós intézmények dolgozói körében is jelen van a drogfogyasztás. A kijelentések annak kapcsán hangzottak el, hogy az Európai Bizottság azt tervezi, egyes uniós intézményeket áthelyeznek Brüsszel északi városnegyedébe, ahol nagy számban vannak jelen a droghasználók, valamint a bűnözési ráta is kimagasló.

 

Az uniós dolgozók saját drogfogyasztási szokásaik miatt nem ítélkezhetnek mások felett Pascal Smet, a brüsszeli régió városfejlesztésért felelős államtitkára szerint. Az Európai Bizottság brüsszeli infrastrukturális és logisztikai hivatalában tartott zárt ajtós megbeszélésen az államtitkár azt a tervezetet vázolta fel, amely szerint egyes EU-s intézményeket átköltöztetnének a belga főváros szegény negyedébe. Az uniós intézmények munkavállalóit képviselő szakszervezetek azonban aggodalmukat fejezték ki, mivel a városfejlesztési elképzelés szerint megcélzott északi városnegyed a kimagasló bűnözési rátáról és a drogkereskedelemről híres.

Pascal Smet ezt kritizálva azonban kijelentette, hogy az Európa negyedben lévő Schuman állomásnál az uniós tisztségviselők is droggal kereskednek. „Valószínűleg nem ugyanazokkal a drogokkal, mint az északi negyedben, hanem ez valószínűleg kicsit fehérebb” – utalt arra, hogy az uniós tisztségviselők nagy valószínűséggel kokaint fogyasztanak.

Kapcsolódó tartalom

Smet kijelentését követően a szakszervezetek rögtön tiltakozni kezdtek. Cristiano Sebastiani, a Renouveau & Démocratie szakszervezet elnöke úgy fogalmazott, nem érti, miért engedték a bizottsági ülésen az államtitkárnak, hogy ilyen kijelentéseket tegyen. A szakszervezeti vezető szerint Smek megsértette az intézmény dolgozóinak a méltóságát. Mint mondta: „Smet úrnak vissza kell vonnia ezt a teljesen elfogadhatatlan nyilatkozatot.”

Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Később az államtitkár tompította a véleményét és úgy fogalmazott a Politicónak, hogy csupán vicces megjegyzéseket tett. Állítása szerint arra akart rávilágítani, hogy az Európa negyedben is vannak szerhasználók, tehát alaptalanok a dolgozók azon félelmei, hogy olyan közegbe kerülnének, ahol droghasználók vannak jelen. Az államtitkár úgy véli, az európai intézmények jelenléte lenne a pozitív változások motorja az északi városrészben.

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy az áthelyezés helyszínének választott északi városnegyedben már évek óta problémát jelent a bűnözés mértéke. Mint elmondta, 2021-ben például az egyik intézménynek biztonsági őröket kellett alkalmaznia azért, hogy a dolgozókat bekísérjék a Gare du Nord pályaudvarról az irodába. 2022 őszén pedig több civil szervezet is nyílt levélben ítélte el a folyamatosan növekvő erőszakot azon a környéken.

Kapcsolódó tartalom

A lap értesülése szerint az egyes intézmények átköltöztetését az Európai Bizottság felső szintjén támogatják. A tervek szerint év végén kezdenék meg az alkalmazottak áthelyezését, akik azonban nem biztosak abban, hogy ez a lépés anyagilag is kedvezőbb lehetőséget jelentene az intézménynek.

Az eredeti cikk itt olvasható.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Ajánljuk még