Fontos

„Okkal nevezzük őket objektumoknak” – Washington tanácstalan a felbukkanó repülő tárgyak kapcsán

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre fogy a levegő Joe Biden körül – felderítik az elnöki család zavaros ukrán és kínai pénzügyeit

Joe Biden egyre mélyebbre süllyed a korrupciós mocsárban: felderítik az elnöki család zavaros ukrán és kínai pénzügyeit is. Az amerikai képviselőház, a kongresszus felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága egy sokrétű és szerteágazó vizsgálatsorozatot indított az amerikai elnök korrupciógyanús ügyleteinek kivizsgálására. Ehhez a legfontosabb bizonyítékokat az elnök fiának egy korábban elhagyott számítógépén találták meg.

 

A testület többek közt vizsgálni fogja azokat a kétes eredetű és névtelen adományokat, melyeket a Biden család kapott Kínából és Ukrajnából a Biden Center for Diplomacy nevű agytrösztön keresztül. A bizonyítékok között szerepel egy nagy értékű Kínából kapott gyémánt is.

Emellett górcső alá veszik a Biden család olyan kétes ügyleteit, mint a nemrég festőművésznek állt Hunter több százezer dollárért eladott festményeit is. Sokat szerint emögött egyértelműen pénzmosás áll – írja a Metropol.hu.

Kapcsolódó tartalom

Mindemellett a bizottság arra is szeretne választ kapni, hogy Joe Biden a befolyását felhasználva juttatta-e előnyös üzleti kapcsolatokhoz a fiát? A gyanú szerint ugyanis a regnáló elnök még az Obama-adminisztráció alelnökeként segített Hunternek bekerülnie az ukrán Burisma nevű gázipari óriáscég igazgatótanácsába havi 50 ezer dolláros javadalmazásért, holott a fiának nem volt semmilyen cégvezetési tapasztalata az energiaszektorban. Erre az ellentmondásra akkor az ukrán hatóságoknak is felfigyeltek, ezért Joe Biden nyomást gyakorolt Kijevre, hogy rúgják ki azt a főügyészt, aki a korrupciós ügyeket vizsgálta.

A számítógépén talált dokumentumok szerint az elnök fia ezer szálon kötődött a kínai CEFC energiavállalathoz is.

Tőlük több mint 1,5 millió dollárt és nagymértékű ajándékokat, köztük egy 3 karátos gyémántot is kapott, amiért látszólag „semmilyen legális szolgáltatást nem nyújtott cserébe”.

Az amerikai elnök fia a vizsgálóbizottságot „csodaországnak”, a testület elnökét pedig a „szívek királynőjének” nevezte, aki az „ítélet előtt akarja megbüntetni” őt és a családját, majd az iratok átadását kategorikusan megtagadta. Ügyvédjén keresztül azt írta, hogy ő magánszemély, ezért a kért iratokat nem köteles beszolgáltatni.

A Biden család eközben jogi manőverekkel, ellentámadással próbálkozik. Ügyvédjük „peres anyagok visszatartására vonatkozó” felszólító leveleket küldött mindazoknak, akik szerinte részt vettek a Hunter Biden híres-hírhedt laptopján talált korrupciós bizonyítékok kiszivárogtatásában.

A levelet többek közt megkapta Donald Trump korábbi amerikai elnök, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, és Steve Bannon médiaszakember is. Hunter több százezer dollárért felbérelt sztárügyvédje, Abbe Lowell arra szólította fel a címzetteket, hogy a kiszivárogtatott tartalmakkal kapcsolatos bizonyítékokat őrizzék meg, azokat ugyanis bírósági úton fogják bekérni tőlük.

Az NBC News hírportál beszámolója szerint Hunter ezeknek a pereknek a megindításával próbálja a Biden család korrupciós ügyeinek feltárását célzó kongresszusi vizsgálatról elterelni a médiafigyelmet.

Kapcsolódó tartalom

Mérnöki precizitással felépített jogi színjáték

Szakértők szerint mindez egy mérnöki precizitással felépített jogi színjáték. Hunter ügyvédje múlt héten ugyanis írt már hasonló tartalmú leveleket szövetségi és államügyészeknek, illetve az igazságügyi minisztériumnak, hogy mihamarabb indítsanak vizsgálatokat azok ellen, akik részt vettek a korrupciós bizonyítékok nyilvánosságra hozatalában. Hunter ügyvédje olyan magas beosztású ügyészeket szólított fel nyomozásra, akik szoros kapcsolatban állnak a Biden családdal. Többek közt Kathy Jennings delaware-i főügyészt, akit Hunter néhai testvére, a 2015-ben elhunyt Beau Biden nevezett ki.

Megkapta továbbá a levelet Jennings közvetlen helyettese is, Alexander Mackler, aki korábban Joe Biden sajtótitkáraként, majd jogtanácsosaként is dolgozott. Macklerről azt érdemes tudni, hogy a Hunter laptopján megtalált levelekben többször is a „barátjának” és „testvérének” nevezte az elnök fiát.

Szintén a címzettek között szerepelt az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági főhivatalnoka, Matthew Olsen, aki az Obama-Biden-kormányzatban több kényes pozíciót is betöltött, és többek között a nemzetbiztonsági ügynökség főtanácsadója és a nemzeti terrorelhárítási központ igazgatója volt.

Jobboldali véleményformálók szerint az amerikai elnök családja már a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus alapelvét is lábbal tiporja azzal, hogy Hunter az apjával szövetséges ügyészektől vár segítséget.

A kongresszusi vizsgálóbizottság republikánus elnöke, James Comer azt nyilatkozta, hogy a nyomozás elsősorban az elnök törvénysértő üzleti ügyeit kívánja feltárni, de ha a családtagjai is gyanúba keverednek, őket is felelősségre vonják. Hunter Biden adóügyeit és külföldi üzleti tevékenységét már vizsgálja egy delaware-i szövetségi esküdtszék.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: MTI/AP pool /EPA/Andy Wong)

Ajánljuk még