Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Csodával határos módon egy hét múltával is találnak túlélőket

| Szerző: hirado.hu
Szinte hihetetlen, de még mindig találnak túlélőket a romok alatt a mentőcsapatok. Több mint egy héttel a földrengés után egy asszonyt és egy fiatal férfit emeltek ki az összedőlt épületek alól Törökországban. Időközben tovább emelkedett a halálos áldozatok száma. Törökországban már a harmincezerhez, Szíriában a négyezerhez közelít az elhunytak száma.

Csodával határos módon még mindig találnak túlélőket a mentőcsapatok a földrengés sújtotta Törökországban. 176 órával a katasztrófa után egy asszonyt emeltek ki a romok alól Hatay tartományban.

Több mint 160 órával a földrengés után pedig egy férfit mentettek ki a törmelékek alól. A 23 éves fiatal kiemelése több mint négy órán át tartott. A sérültet, mielőtt kihúzták volna a romok alól, elsősegélyben részesítették, majd ezt követően átadták a helyi mentőknek. Az orosz, fehérorosz és kirgizisztáni mentőcsapat a mentést sötétben végezte, miközben az épület szerkezetének esetleges összeomlásától tartottak.

A hétvégén több tucat nemzetközi mentőcsapat már elhagyta Törökországot. A helyi hatóságok szerint ugyanis csekély az esélye annak, hogy újabb túlélőket találjanak.

Kapcsolódó tartalom

A földrengés epicentrumában, az egykor 600 ezres Kahramanmarasban is egyre kevesebb mentőautót látni. Az emberek az összedőlt lakóházak mellett várakoznak a fagypont alatti hidegben, hogy eltemethessék elhunyt szeretteiket.

Szörnyű tragédia. Nem tudom, hogyan fogunk megbirkózni ezzel

– mondta egy idős férfi, akinek a lánya, a veje és két unokája rekedt a romok alatt.

A földrengés óta már több mint háromezer új sírhelyet alakítottak ki az egyik temetőben. A számmal jelzett sírokban azokat helyezték el, akiknek a földi maradványait nem tudták azonosítani. A török szakértők becslése szerint legalább kétszázezer ember lehet az összedőlt épületek alatt.

Eközben a szomszédos Északnyugat-Szíriában egyre elkeseredettebbek az emberek. A lázadók uralta térségbe ugyanis továbbra is lassan érkezik a segítség, és nincs elég munkagép sem a romok eltakarítására, valamint az alattuk rekedt emberek kiszabadítására.

Kapcsolódó tartalom

Azt mondták a romok alatt vannak. Két napig kutattunk utánuk, hogy kihozzuk őket” – mondta egy helyi férfi, aki a fiát és feleségét veszítette el a természeti csapásban. Az apa vasárnap visszatért a házához, abban reménykedve, hátha talál még valamit, amit nem pusztított el a múlt heti földrengés.

Az iszlamista erők által uralt Idlib tartományban azonban már a düh váltotta fel a traumát és a gyászt.

Többtucatnyian tüntettek az ENSZ és a nemzetközi közösségek ellen, amiért nem nyújtottak időben segítséget a földrengés sújtotta régiónak. Szombaton Szíriába látogatott Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese, és elismerte: a szíriaiak teljes joggal érzik úgy, hogy cserben hagyták őket.

Kiemelt kép: A romok alól kiemelt szíriai férfit visznek a mentők a törökországi Antakyában 2023. február 12-én, hat nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után (Fotó: MTI/AP/DIA images/Cem Tekkesinoglu)

Ajánljuk még