Aktuális

Lövöldözés volt a franciaországi Montpellier bírósága előtt, többen meghaltak

Alig tűnt fel valakinek, hogy egy vonatbaleset miatt nagy mennyiségű mérgező gáz került a levegőbe

| Szerző: hirado.hu
A kínai léggömbmizéria teljesen elterelhette a figyelmet egy példátlan amerikai vegyi katasztrófától, ami miatt egy egész várost evakuálni kellett.

 

Szinte alig találni cikket a február eleji, Ohio államban történt vonatbalesetről, melynek nyomán nagy mennyiségű mérgező anyag jutott a levegőbe.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt, február harmadikán East Palestine településnél egy 100 kocsiból álló szerelvény mintegy 50 vagonja műszaki hiba miatt kisiklott, majd néhány vegyszert szállító kocsi kigyulladt. A település lakóinak később el kellett hagyniuk otthonukat, miután a vasúti tartálykocsik egy részéből – a robbanásveszély csökkentése érdekében – irányított módon kiengedték a bennük szállított, mérgező vinil-kloridot. A szóban forgó anyag színtelen, enyhén édeskés szagú, narkotikus hatású és rákkeltő, gyúlékony gáz, amelyet leginkább a PVC-gyártáshoz használnak alapanyagaként.

Sűrű, fekete füstoszlop tör a magasba 2023. február 6-án az Ohio állambeli East Palestine városban, ahol három nappal korábban kisiklott egy 50 kocsiból álló vasúti szerelvény. A veszélyes anyagokat is szállító vonat balesete miatt a hatóságok kiürítették a környéket (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

A baleset közvetlen közelében a mérgező gáz belélegzése halálos veszélyt és maradandó károsodást okozhatott volna, így az ideiglenes kitelepítést egy mérföld (1,6 kilométer) sugarú körben elrendelték, valamint a két mérföld sugarú körzetben élőknek azt javasolták, hogy egyelőre lehetőség szerint maradjanak otthonukban.

Az eset horderejéhez képest meglepő, hogy a Google-kereső első oldalán csupán két, az egész világon ismert hírportál írását találtuk meg a témával kapcsolatban. Az egyik a CNN-é, amelyben a szerző érdekességként közli, hogy egy evakuált helyi lakos korábban statiszta volt egy katasztrófafilmben,

a másik a brit The Guardian cikke, melyben amellett érvelnek, hogy a vasúttársaság a minél nagyobb profit érdekében nem áldozott eleget az elővigyázatosságra.

Ezzel szemben, ha a kínai léggömbre keresünk rá, a Google egy sor találatot kiad nagy nemzetközi hírportálok, hírügynökségek cikkeiből.

A történet azonban a helyiek számára nem ért véget, még akkor sem, ha a világsajtó látványosan hallgat az ügyben. A baleset 1,6 kilométeres sugarán kívül azóta több aggasztó jelzés is érkezett a hatóságokhoz.

A rókákat nevelő Taylor Holzer például a sajtóban úgy nyilatkozott, több jószága is halálosan megbetegedett. Egy kicsivel alaposabb internetbányászat után pedig olyan cikket is lehet találni, amelyben a balesettől több mint 24 kilométerre jelentették csirkék pusztulását.

Körülbelül két és fél kilométerre pedig egy család kutyája nem tért többé haza, miután kiengedték, később pedig már csak a tetemét találták meg.

A Zero Hedge cikke szerint a balesetek új megvilágításba helyezik a veszélyes áruk vasúti szállítására vonatkozó biztonsági előírások kérdését, hiszen csak az elmúlt öt évben nyolc vonat siklott ki Pittsburgh vonzáskörzetében, ezek után pedig indokolt lenne az iparág szigorúbb felügyelete.

A cikk szerzője szerint

az East Palestine-ben zajló válság olyan környezeti és humanitárius katasztrófa, amilyenre az Egyesült Államokban az utóbbi időben nem volt példa, ennek ellenére ennek a történetnek a horderejét látszólag elhallgatták a közvélemény elől.

„Az országos média továbbra is szenzációhajhász szalagcímeket közöl olyan témákról, amelyek ehhez képest ártalmatlannak tűnnek. Ez egy olyan eset, amikor a történelmet valós időben írják újra, és olyan precedenst teremtenek, amely lehetővé tenné, hogy más, kiterjedt pusztítások áldozatait is a szőnyeg alá söpörjék. Az Amerika szívében lévő kisvárost elborító borzalom jelenetei azonban lehetetlenné tehetik a katasztrófa figyelmen kívül hagyását, és jogosan irányítják a figyelmet a katasztrófaelhárítással megbízott állami és szövetségi ügynökségek hiányosságaira, amelyek az elszámoltathatóság folyamatos hiánya miatt újra és újra cserben hagyják az amerikai nyilvánosságot”írta.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Sűrű, fekete füstoszlop tör a magasba 2023. február 6-án az Ohio állambeli East Palestine városban, ahol három nappal korábban kisiklott egy 50 kocsiból álló vasúti szerelvény (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

Ajánljuk még