Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Zsoldoshadsereg felállításán dolgozik a Gazprom az ukrán titkosszolgálat szerint

| Szerző: hirado.hu
Az orosz Gazprom energetikai óriásvállalat saját zsoldoshadsereg felállítását tervezi a Wagner-csoport mintájára, számoltak be osztrák és német sajtóorgánumok az ukrán titkosszolgálatokra hivatkozva. A Kronen Zeitung beszámolója szerint a magánhadseregek létrehozói komoly politikai és gazdasági kapcsolatokkal rendelkeznek Oroszországban.

Az ukrán titkosszolgálatoktól származó információk szerint az orosz energetikai óriás, a Gazprom saját zsoldoshadsereg felállításán dolgozik. A magánsereg létrehozásáról szóló rendeletet Mihail Misusztyin rosz miniszterelnök már el is látta kézjegyével a jelentés szerint.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”uk” dir=”ltr”><a href=”https://twitter.com/hashtag/%D0%93%D0%A3%D0%A0%D1%96%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D1%94?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#ГУРінформує</a><br><br>‼️ «газпром» створює власну приватну військову компанію<br><br>📌 Енергетичний монополіст «газпром нафта» створює власну приватну військову компанію. Відповідне розпорядження було підписане головою уряду <a href=”https://twitter.com/hashtag/%D1%80%D1%84?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#рф</a> міхаілом мішустіним.<br><br>🔗 <a href=”https://t.co/at4WGTdhO3″>https://t.co/at4WGTdhO3</a> <a href=”https://t.co/R3MEoDWnNC”>pic.twitter.com/R3MEoDWnNC</a></p>&mdash; Defence intelligence of Ukraine (@DI_Ukraine) <a href=”https://twitter.com/DI_Ukraine/status/1622956796796194817?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 7, 2023</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

A Gazprom magánhadseregének létrehozása nem lenne egyedi Oroszországban: a 2014-ben létrejött Wagner-csoport már széleskörű harctéri tapasztalatokat szerzett, tagjait több esetben kínzásokkal is vádolták.

A Wagner mellett a Patrioti nevű egység is ismert, a csoportot Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterhez kötik az ukrán források. A közeljövőben felállítandó egység finanszírozását 70 százalékban fedezné a Gazprom, a fennmaradó részt a moszkvai kormány más forrásokból finanszírozná.

Arról, hogy az új egységet pontosan hol, és milyen célra vetné be az orosz hadigépezet, arról egyelőre nincsenek információk. Kétségtelen tény, a Gazprom az egyik olyan óriáscég, amelyet igen érzékenyen érintett az Európai Unió gázra és olajra kiterjedő szankciós politikája.

Kapcsolódó tartalom

A magánalakulatok fontos szerepet töltenek be az orosz katonai struktúrában, jellemzően szoros kapcsolatban állnak kormányzati szervekkel, állami vállalatokkal és gyakran a Kreml politikusaival is – olvasható a Kronen Zeitung beszámolójában.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Az ukrajnai oroszbarát szakadár Donyecki Népköztársaság milíciájának tagja a győzelem V-jelét mutatja egy BTR-80-as kerekes, kétéltű páncélozott szállítójármű mellett a Donyecki területen fekvő Avgyijivka környékén, 2022. november 22-én. (Fotó: MTI/EPA/Alessandro Guerra)

Ajánljuk még