Baleset

Házfalnak hajtott egy embercsempész Mórahalmon

Újabb repülő tárgy Alaszka fölött: még vizsgáljak, mi volt a lelőtt eszköz rendeltetése

| Szerző: hirado.hu
Újabb azonosítatlan repülő tárgyat semmisített meg az amerikai légierő az Egyesült Államok légterében pénteken Alaszka felett. A CNN beszámolója szerint nem kémeszközről van szó.

Hat nappal ezelőtt egy kínai hírszerző léggömböt lőtt le az amerikai légierő az Egyesült Államok légtérben, de a mostani eszköz annál jóval kisebb. Pat Ryder, a Pentagon szóvivője azt mondta, egyelőre nem tudják, honnan érkezett az újabb eszköz. Joe Biden amerikai elnök azt követően döntött a gyors megsemmisítésről, hogy a tárgy a polgári légi közlekedést is veszélyeztette.

A szóvivő beszámolt arról, hogy az autónagyságú légi eszköz 40 ezer láb (mintegy 12 ezer méter) magasságban haladt Alaszka északi partvidéke közelében a tenger felett, amikor egy F-22-es vadászgép rakétával megsemmisítette

washingtoni idő szerint kora délután.

Kapcsolódó tartalom

Az osztrák Kronen Zeitung értesülései szerint az Egyesült Államok kormánya a roncsok átvizsgáláshoz fűz reményeket.

A The Washington Post ugyanakkor azt írta, hogy a mentés nehéz lesz, mert az amerikai vélemi minisztériu őrnaszádjai egyelőre nem tudják megközelíteni azt a befagyott tengeri területet, ahová a pénteken lelőtt repülő tárgy maradványai zuhantak.

A New York Times azt írta, hogy több amerikai tisztviselő úgy vélte, hogy a legutóbb ártalmatlanított repülő objektum is egy léggömb volt. A Pentagon sajtószóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az objektum számos darabra tört, amikor a befagyott tengerbe ütközött. Ez pedig ellentmond a légballon-elméletnek.

A repülő tárgyat először helyi idő szerint csütörtök este észlelték az Egyesült Államok légterében. Joe Biden irodáját azonnal értesítették, majd az elnök péntek reggel kiadta a kilövési parancsot. Kanada támogatta a döntést, és tisztában volt vele – mondta a szomszédos ország miniszterelnöke, Justin Trudeau.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Az amerikai légierő lelő az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetően Alaszka felől sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. (Fotó: MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish)

Ajánljuk még