Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Törökországból jelentjük: A látvány borzalmas, drónfelvételeken mutatjuk a pusztítást

Újabb csoda Törökországban: több mint öt nappal a földrengés után még mindig találnak túlélőket a romok alatt a magyar mentőcsapatok is.  Az esély ugyanakkor egyre kisebb arra, hogy élve mentsenek ki embereket a romok alól, így egyre több nemzetközi mentőcsapat hagyja el a tragédia helyszínét.

 

Újabb csoda történt a Törökországban, ahol a Református Szeretetszolgálat heroikus küzdelmet folytatott hosszú órákon keresztül pénteken éjjel. Az emberfeletti küzdelem után sikerült megmenteniük azt a húszas éveiben járó fiatal lányt, aki több, mint három és fél napja a romok között ragadt.

A tömegből hatalmas üdvrivalgás tört ki az újabb túlélő láttán.

A Katolikus Karitász is csodával határos módon mentett meg egy 17 éves lányt pénteken. Több mint egy nyolc méter mélyről.

Izzasztó éjjele volt a HUNOR mentőcsapatnak is. A felvételek pénteken a késő esti órákban készültek Antakyában, amikor egy többemeletes épületet kutattak át.

Korábban ugyanis a keresőkutyák túlélőket jeleztek a romok alatt. Napközben aztán két nőt mentettek ki a házból. Száloptikás kamerával és hangdetektorral keresték a túlélőket, egész éjjel.

Kapcsolódó tartalom

Az M1 stábja drónfelvételeket készítettek Antakya városában. A többemeletes vasbeton alapú házak kártyavárként omlottak össze a földrengésben.

A kutatócsoportok közben alpintechnikával dolgoznak: daru segítségével a levegőből, kötélen keresztül próbálnak bejutni az épületekbe a kisebb-nagyobb hasadékokon keresztül. Fáradhatatlanul, emberfeletti erővel keresik a túlélőket. Közben viszont az idő pedig csak fogy.

Szombaton reggel is megállás nélkül folytatták a munkát a HUNOR mentőegységei. Az épületek törmelékeit hangdetektorral és keresőkutyákkal vizsgálták át.

A munkát pedig tovább nehezíti, hogy a túlélők több méter mélyen lehetnek.

A száz órája tartó munkát önkéntes tolmácsok is segítik. Mustafa Isztambulból utazott a földrengés helyszínére, a felesége magyar, így beszél magyarul is. Azt mondta: nem bírta otthonról nézni a katasztrófát, ezért indult útnak.

A földrengés-katasztrófa hétfő hajnalban történt. Vagyis sokan napokat töltöttek a romok között, mire kimentették őket. Sokakat pedig nem is sikerült megmenteni.

Törökországból jelentjük:

Az M1 helyszíni tudósítója, Lantos Csaba bejelentkezésében elmondta, hogy a HUNOR mentőcsapat tagjai több épületet is bejárnak a ma este folyamán Antakyában. Két mentőkutyát is vittek hozzájuk az országos mentőszolgálat emberei, ugyanis a két kutyájuk Dexter és Karma nagyon elfáradt a hét folyamán. A 8 éves Karma már ötödik napja keres túlélőket és áldozatokat a romok között. A törmelékek miatt a mancsa már tele van vágásokkal és sebekkel.

A tudósító arról is beszélt, hogy sok mentőcsapat elhagyta Törökországot viszont a HUNOR, a TEK és a Katolikus Karitász a helyszínen marad.

 

Ajánljuk még