Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Fokozzák a terrorkészültséget Svédországban

| Szerző: hirado.hu
Terrortámadások veszélyétől tartva a svéd titkosszolgálatok figyelmeztetést adtak ki az ország valamennyi rendőri egységének, hogy kiemelten figyeljenek a „gyanús jelekre”. Ezzel egy időben fokozták az állami vezetők személyes és lakóhelyi biztosítását is. Az Egyesült Államok stockholmi nagykövetsége óva intette állampolgárait a nyilvános események látogatásától. A félelem oka egy január végi eset, amely során egy dán politikus elégette az iszlám szent könyvének, a Koránnak egy példányát.

A svéd titkosszolgálat, a SAPO legfrissebb jelentése szerint nagyon komoly az esélye annak, hogy terrortámadást hajtanak végre valamilyen svédországi célpont ellen a közeljövőben. A jelentés szerint a fenyegetettség oka a január végén lezajlott nyilvános esemény, amelyen Rasmus Paludan svéd-dán politikus elégette az iszlám szent könyvének, a Koránnak egy példányát. Akciójára a muszlim világ tüntetésekkel és zászlóégetésekkel reagált.

Svéd belbiztonsági információk szerint a készültségi szintet – amelyből az 5-ös fokozat a legmagasabb – harmadik fokozatban állapították meg. A svéd rendőröknek parancsba adták, hogy fokozott éberséggel ügyeljenek, és készüljenek fel egy várható támadásra.

Kapcsolódó tartalom

Az eseményekkel kapcsolatban a stockholmi rendőrség szóvivője, Anna Engelbert közölte: „A rendkívüli készültség azt is jelenti, hogy rendőreinknek naprakésznek kell lenniük a külvilág eseményeit illetően, és párbeszédre kell törekedniük a helyi kisebbségek tagjaival.”

Az Argus elnevezésű akcióterv keretében fokozzák a svéd állami vezetők személyének, valamint munkahelyük és lakóhelyük őrzését.

A stockholmi belügyminisztérium emellett nyomatékosan felhívta a rendőri egységek figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljék azokat a személyeket, akik esetlegesen terrorcselekményeket követhetnek el, vagy terroristákkal állhatnak kapcsolatban.

Az Amerikai Egyesült Államok stockholmi nagykövetsége figyelmeztette a Svédországban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék a nyilvános rendezvényeket és legyenek rendkívül körültekintőek a hétköznapi életük során.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még