Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Vizsgálat indult az Anne Frank Házra vetített felirat miatt

Vizsgálatot indított a holland rendőrség az amszterdami Anne Frank Házra lézerfénnyel vetített, antiszemitának tartott felirat miatt – közölte a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál pénteken.

A beszámoló szerint a lézerüzenetet hétfő este vetítették a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt Anne Frank és családjának a második világháború idején búvóhelyéül szolgáló, ma múzeumként látogatható ház falára.

A lézerfénnyel készült feliraton a következő volt olvasható: Anne Frank, a golyóstoll feltalálója. A szöveg arra az elméletre utalt, amely szerint Anne Frank nem maga írta a később világhírűvé vált naplót.

A világháború után számos írás vonta kétségbe a napló hitelességét egyebek mellett azt állítva, hogy a naplót részben olyan tollal írták, amelyet csak a háború után kezdtek használni. Az elmélet továbbá azon alapul, hogy több, csak a világháború után szabadalmaztatott golyóstollal írt lapot találtak Anne Frank iratai között az 1980-as években. Kutatók később arra a következtetésre jutottak, hogy a golyóstollal írt lapokat valószínűleg korábbi kutatók véletlenül hagyhatták a naplóban, azok nem rontják az emlékirat hitelességét. A napló létezésének tagadói azonban továbbra is hangoztatják azt a nézetüket, hogy az írás nem lehetett egy tizenéves alkotása.

Kapcsolódó tartalom

A hírportál beszámolójában az Anne Frank Alapítvány közleményét idézte, amely szerint az eset „gyűlölet-bűncselekménynek számít”, Anne Frank ellen irányul, akinek a naplója „az egyik legfontosabb beszámoló a zsidók üldözéséről a második világháború idején”.

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere „megvetendő, gyáva tettnek” nevezte az akciót, ami szavai szerint támadást jelent az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi szimbóluma ellen, célja pedig a holokauszt tagadása.

A hírportál emlékeztetett: egy, a rendőrség által ismert másik szélsőséges csoport fehér felsőbbrendűséget hirdető szlogeneket vetített a rotterdami Erasmus-hídra Szilveszter éjszakáján.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyjukat Auschwitzban gyilkolták meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját koncentrációs táborokban ölték meg.

Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még