Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Versenyfutás az idővel – A földrengés pusztítása a levegőből látszik igazán

| Szerző: hirado.hu
Újabb emberek életét mentették meg a magyar csapatok Törökországban és Szíriában a hétfői földrengés-katasztrófa után. A magyarok napok óta, megállás nélkül dolgoznak a helyszínen, egyre kevesebb ugyanis az esély arra, hogy a hétfő hajnali földrengés után túlélőket találjanak a romok alatt. Törökországban jelenleg 8 magyar kutató-mentő egység dolgozik, több mint 150 fővel és 26 keresőkutyával. Sőt, csütörtök este a Magyar Református Szeretetszolgálat egy újabb csapatot indított el a katasztrófa sújtotta övezetbe. Szíriában is megállás nélkül dolgoznak a mentőcsapatok, és ott is találnak még túlélőket a romok alatt.

Kapcsolódó tartalom

A dél-törökországi Antakya városának látványa jelenleg a levegőből talán még drámaibb, mint a földről. Az M1 stábja, Lantos Csaba és operatőr kollégája, Jánosi Gergő készítettek felvételeket a helyszínről. A képeken egy 20 emeletes vasbeton szerkezetes épület is látható, amelyet a földrengés az oldalára borított.

Egy fiatal török lány minden családtagját elveszítette a szerencsétlenségben. Egyedül a kiscicája élte túl a földrengést. A négylábút az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mentőegysége, a HUNOR mentőcsapata emelte ki a romok alól. A magyar szakemberek most már napok óta ezen a területen dolgoznak.

A magyar egység tagjai éjjel-nappal túlélők után kutatnak. Szerda éjjel is órákon keresztül ástak a romok között, amikor ismét életjelet találtak a törmelékek alatt. A megható jelenet az M1 kamerája előtt történt.

Egy fiatal nőt találtak a romok alatt, akit – a helyi önkéntesekkel közösen – élve sikerült a felszínre hozniuk.

„Az egyik ilyen speciális képessége a TEK-nek a speciális mentésen belül az egészségügyi képesség. Hat orvost, és három mentőápolót hoztunk magunkkal, akik a nap huszonnégy órájában dolgoznak” – ismertette Bárdi Csaba rendőr ezredes.

Antakyában dolgozik a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata is. A felvételeken látható, ahogy egy szűk járaton keresztül próbálnak eljutni két túlélőhöz. A törmeléket óvatosan távolítják el, nehogy még jobban beomoljon az épület.

„Sikerült hét élő embert kimenekíteni a romok közül, tehát nem csak megtaláltuk őket, hanem ki is lettek emelve” – mondta Pavelcze László a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Nem csak Törökországba, hanem a szintén földrengés sújtotta Szíriába is megérkezett a magyar segítség. Ott a katasztrófában megsérült embereken segítenek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. Latakia városában és Aleppóban is egy mobil klinikát és segítő pontot állítottak. Egy másik mozgó orvosi rendelőt is létesítenek a súlyos károkat szenvedett térségben, a kormány 50 millió forintos támogatásával.

Kedden éjszaka a törökországi Mardin városába érkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csapata. A hét fős csapat munkáját három keresőkutya is segíti a helyszínen.

Csütörtökig már négy sikeres kutatási folyamatban vettek részt, és azóta is folyamatosan végzik a mentő szolgálatot. E mellett a Reformátusok már négy tonnányi adományt juttattak el a földrengés sújtotta régióba, csaknem 15 millió forint értékben.

Az M1 riportere napok óta a helyszínen figyeli a törökországi fejleményeket.

Lantos Csaba elmondta: a magyar mentőcsapatok folyamatosan keresik a túlélőket, csütörtökön liftaknákat vizsgáltak át, és ahol a hőkamera életre utaló jelet talált, ott elkezdték a feltárást. Hozzátette: a helyiek nagyon hálásak a magyaroknak.

Az a tény, hogy Magyarország elsők között küldött segítséget a bajbajutott Törökországnak, nagyon sokat jelent az itt élőknek. Akármikor elmondjuk, hogy Magyarországról jöttünk, az első szó, amit kapunk, az, hogy köszönjük. Megköszönik a magyaroknak, hogy itt vannak, hogy segítenek a bajban, és, hogy ilyen gyorsan reagált Magyarország, és, hogy ilyen nagy számban küldött mentőalakulatokat. És ha szabad egy személyes megjegyzést: megkértek a Hunor, illetve a TEK tagjai, hogy annyit mondjunk el, hogy a fiúk jól vannak” – fogalmazott Lantos Csaba.

Szíriában is megállás nélkül dolgoznak a mentőcsapatok, és ott is találnak még túlélőket a romok alatt.

 

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még