Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Az ukrán vezérkari főnök szerint áthaladt Románia és Moldova légterén két orosz rakéta – Románia cáfol 

Áthaladt Románia és Moldova légterén két orosz rakéta pénteken, mielőtt elérte volna Ukrajnát – közölte Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök.

A Kalibr típusú rakétákat a Fekete-tengerről lőtték ki. Az Ukrajinszka Pravda hírportál a légierő szóvivőjét idézve azt írta: Ukrajna ki tudta volna lőni a rakétákat, de nem tette meg, mert nem akarta veszélyeztetni külföldi országokban élő civilek életét.

Kapcsolódó tartalom

Moldova megerősítette Zaluzsnij beszámolóját, és elítélte légtere megsértését. A chisinaui védelmi minisztérium jelezte: élénk figyelemmel követi a térségbeli helyzetet. Az incidens miatt sürgősen bekérették az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba.

Határozottan elutasítjuk a Moldovával szembeni legújabb barátságtalan lépéseket és nyilatkozatokat, amelyek teljesen elfogadhatatlanok népünk számára

– szögezte le a külügyi tárca.

Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy hagyjon fel a szomszédja elleni katonai agresszióval, amely számos áldozatot követel, és jelentős anyagi károkat okoz” – tette hozzá a minisztérium.

Ezzel szemben a román védelmi tárca jelezte: nem tudja megerősíteni, hogy orosz rakéta haladt volna át az ország légterén. A minisztérium közölte: a román légtérellenőrző rendszer észlelt egy manőverező robotrepülőgépnek tűnő tárgyat, amelyet a Krím félsziget közeléből indítottak egy orosz hajóról, de az csak Moldova légterébe hatolt be, Romániáéba nem. A tárca információi szerint az eszköz röppályája legközelebbi pontján 35 kilométerre volt a román határtól.

Moldova területén már többször bukkantak rakétamaradványokra az ukrajnai háború kezdete óta, de Románia esetében először került volna sor légtérsértésre. Románia a NATO tagja.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még