Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Oroszország napi 500 ezer tonnával csökkenti olajtermelését márciustól; emelkedéssel reagált az olajár

Emelkedéssel reagált a kőolaj ára arra a bejelentésre, hogy Oroszország márciustól csökkenti olajtermelését.

Alekszandr Novak, energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes pénteken délelőtt bejelentette, hogy Oroszország napi 500 ezer hordóval csökkenti a termelését márciustól. Az illetékes szerint jelenleg minden kitermelt kőolajat sikerül eladni, de mint mondta, a korábbi ígéretéhez híven nem ad el kőolajat mostantól azoknak az országoknak, amelyek közvetlenül, vagy közvetve ragaszkodnak a február elejétől bevezetett árplafonhoz. Emiatt csökkenteni kell a termelést márciustól – mondta Alekszandr Novak, aki hangsúlyozta, hogy Oroszország a továbbiakban a piaci helyzet alakulása alapján dönt a termelésről.

Oroszország olajtermelése alig változott az elmúlt hónapokban, napi 9,8-9,9 millió hordó volt. A miniszterelnök-helyettes szerint februárban is ezen a szinten várható.

A G7-országok, Ausztrália és az EU árplafont vezetett be december 5-től az Oroszországból származó kőolajjal, illetve az EU február 5-től az olajtermékekkel szemben. A kőolaj esetében a limitár hordónként 60 dollár, a benzin és a gázolaj esetében hordónként 100 dollár, a fűtőolajnál pedig hordónként 45 dollár.

Az északi-tengeri Brent ára emelkedett Alekszandr Novak bejelentésére, majd kisebb korrekcióra került sor, de továbbra is magasabban állt a jegyzése 15 óra körül a reggeli szintekhez képest. Reggel 8 órakor a Brentet 84,31 dolláron jegyzeték hordónként, Alekszandr Novak bejelentésére 87 dollár közelébe drágult, majd 85,50 dollárra gyengült vissza 15 órára.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még