Aktuális

Lelőtték Spanyolországban a helikopterével Ukrajnába menekült orosz pilótát

Zelenszkij: Ukrajna nem fogja megengedni az európai értékek elpusztítását

Ukrajna nem fogja megengedni, hogy egy diktátor szándékosan elpusztítsa az uniós tagországok által képviselt értékeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben, az Európai Parlament soron kívüli plenáris ülésén csütörtökön.

Volodimir Zelenszkij beszédében hangsúlyozta: Ukrajna Európáért harcol. Azért az Európáért, ahol az európai szabályok és elvek, a jogállamiság érvényesül, a társadalmak demokratikus államokban nyitottan működnek, az emberéletek fontosak, ahol hisznek a sokféleségben, a határokat nem sértik meg, ahol az emberek bízhatnak a jövőben. Olyan Európában, ahol egyetlen feltétel van: a tisztességes és demokratikus választások megtartása – mondta.

A háború azzal is fenyeget, hogy egy diktátor elpusztítja azokat az értékeket, amelyekben mi hiszünk Európában” – figyelmeztetett Zelenszkij, majd hozzátette: az orosz rezsim a gyűlöletet és az erőszakot a mindennapi élet részévé kívánja tenni. Olyan embertelen valóságot kíván teremteni, amire mi Európában nemet mondunk – húzta alá.

Szavai szerint az európai értékek csak győzelem esetén védhetők meg. A győzelem a következő nemzedékek számára fontos igazán, ugyanis a béke és a biztonság a jövő záloga – mondta.

Kiemelte továbbá: az Európa jövőjét biztosító közös győzelem nemcsak a politikusokon, hanem mindenkinek a kiállásán múlik. Eljön majd a nap, amikor az orosz agresszor belefárad a harcba – mondta.

Zelenszkij beszédében megköszönte, hogy az Európai Unió és tagországai jelentős katonai támogatást biztosítanak Ukrajnának, továbbá – mint mondta – az uniós tagjelölti státusz megadása reményt és erőt adott Ukrajnának, hogy helyt álljon a harcmezőkön. Az ukrán elnök végezetül reményét fejezte ki, hogy uniós tagországként erősítheti majd az európai szövetséget.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azt mondta, győzelemre van szükség, amelyhez a tagállamoknak gyorsan meg kell fontolniuk a következő lépéseket, köztük a szabadság védelméhez szükséges repülőgépek biztosítását. Az Európai Unió mindaddig Ukrajna mellett áll, amíg meg nem születik a megérdemelt győzelem – tette hozzá az EP-elnök.

Ajánljuk még